Maria Maunsbachs roman skildrar kylig relation i kyligt Malmö

MALMÖ.

Radioprofilen och krönikören Maria Maunsbach gav nyligen ut sin första roman ”Bara ha roligt”. Det är en relationsskildring som utspelar sig i Malmö och inte värjer för det jobbiga.– Huvudpersonerna gör så pinsamma saker att det nästan gör fysiskt ont, säger hon.

Maria Maunsbach var tills alldeles nyligen programledare för P3:s program ”Ligga med P3”, är även känd som krönikör och genom sitt Instagram-konto ”Den unge Strindberg". Skrivandet har funnits som en naturlig del i hennes liv sedan unga år.

– Det är det som jag har hållit på med längst. Det är mitt primära uttryckssätt och jag har alltid dragits till språket, hur man uttrycker sig och berättar saker. När jag var 20 år gick jag också skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola, säger hon.

”Bara ha roligt” (Brombergs förlag) kretsar kring romankaraktärerna Lydia och Johannes, som inleder en relation. De har dock svårt att få den att fungera eftersom de – präglade av den digitala dejtingkulturen – har problem med att visa sig sårbara och vad de egentligen känner.

– Den samtida dejtingkulturen är som en kuliss för relationen. Båda huvudpersonerna är färgade av tanken på att allt går att byta ut. Man kollar av om det här är rätt och passar mig direkt när man möter varandra. Man är medveten om att det bara är att ta nästa om den här personen inte skulle vara bra.

Maria Maunsbach utforskar också i boken vad det gör med en relation när en stor del av kommunikationen sker via sms.

– Vad huvudpersonen skriver, känner och tänker korrelerar inte alltid med varandra. Det gör att de blir onödigt utvärderande av varandra väldigt fort. Det skapar också en viss misstänksamhet och onödiga frågor, tidigt i relationen.

Du har sagt att staden Malmö passar bra ihop med relationen som du beskriver i boken, kan du berätta om det?

– Boken utspelar sig i Malmö på vårvintern, det är superkyligt och kargt. Det speglar relationen ganska bra. De harvar på i februari och mars och hoppas att det ska bli bättre, i relationen också, säger Maria Maunsbach, som själv bor i närheten av Nobeltorget.

Har du kommit till några nya insikter genom att skriva boken?

– En insikt som jag har kommit fram till genom att prata mycket om relationer är att folk ofta tror att de är med om unika saker. Egentligen så är det inte så utan många har liknande upplevelser, fast det är inget som de säger högt. Det är en stor skillnad mellan hur man upplever saker och vad man säger om det. Det gäller många.

Du har beskrivit det som en maktfaktor att vara i en relation, kan du berätta lite mer om hur du tänker kring det?

– Jag tror att i den här tiden när allt är så himla fritt, man får göra vad man vill och många lever ganska utsvävande, blir det en status kring att ha en lyckad tvåsamhet. Förut var priset i dokusåpor alltid pengar, men nu är det nästan alltid relationer och kärlek. Eftersom alla vill ha det blir också statusfyllt.

Vad är du mest nöjd med i boken?

– Nu har jag börjat få läsarreaktioner och hittills är det mest nöjda läsare. Folk känner att den är äkta riktigt och verklighetsnära. Jag tycker att vissa passager är så pass jobbiga att jag inte kan läsa dem själv. De gör så pinsamma saker att det nästan gör fysiskt ont.

Publicerad 09 April 2018 11:20

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag