Vårloppis med cyklar

SOFIELUND.

På ReBike Malmö får kasserade cyklar ett nytt liv. Efter att cyklarna har reparerats säljs de och nu på lördag, den 7 april, hålls en extra stor cykelloppis.

Bröderna Nicolas och Boris Valdes driver ReBike Malmö, som är en ideell förening som bland annat sysslar med återbruk av cyklar. Cyklarna får de från fastighetsägare.

– De kan skänka dem till oss istället för att ta dem till soptippen. Vi hämtar dem kostnadsfritt. Det är bra att cyklarna kommer till användning, säger Nicolas Valdes.

I deras lokal på Bragegatan repareras cyklarna så att de blir farbara igen.

– Vissa cyklar som vi får in är ganska bra och behöver bara servas, oljas in och bytas däck på. Andra reparerar vi. Andra är så dåliga att vi använder dem till reservdelar eller skänker bort till olika föreningar. Vi försöker återanvända så mycket som vi kan, säger Boris Valdes.

ReBike har öppet på vardagar och lördagar, och håller cykelloppis en till två gånger i månaden. På loppisen kostar en cykel mellan 500 kronor och 1 000 kr, annars från 700 kronor.

– Ibland har vi haft 300-400 personer på våra loppisar, men oftast är det kring 50 personer som kommer.

Eftersom våren är cykelns högtid hålls en extra stor loppis den 7 april.

– Vi har laddat med många cyklar. Men det gäller att vara i tid. De som kommer först haffar de bästa cyklarna.

Allra bäst går treväxlade damcyklar, vilket är en perfekt cykel för det platta Malmö, menar de.

– Men vissa letar efter specifika cyklar, som antika. Vi försöker reparera antika cyklar med originaldelar.

De två bröderna hade ingen erfarenhet av att reparera cyklar när de startade ReBike Malmö 2015. Idén om återbruk av cyklar fick de när de tidigare höll till vid Underverket.

– Där håller de på med återvinning och vi funderade över varför det slängs så otroligt många cyklar. Det är väldigt kul att ta hand om något som ska slängas och kunna använda det igen, säger Nikolas Valdes.

ReBike Malmö sysslar även med olika former av kultur, som musik, kurser och matlagning.

– Vi har cirka 70 personer som är aktiva, men många fler har varit här någon gång, säger Boris Valdes.

Publicerad 05 April 2018 14:54