Pierre prisas för sina Malmö-bilder

Får Malmö stads kulturpris 2018

MALMÖ.

Malmö stads kulturpristagare 2018 är fotografen och Slottsstadenbon Pierre Mens.– Det kom som en blixt från en klar himmel, säger han till Lokaltidningen Malmö.

Av
Markus Celander

År 1954 sålde han sin första bild till Kvällsposten, en sportbild som visar hur Malmö FF:s Bertil ”Klumpen” Nilsson råkar sätta sin sko i huvudet på MBI-målvakten Åke Svensson.

Nu är han 78 år och still going strong.

– Jag är fortfarande på alla MFF:s hemmamatcher och fotograferar. Och så är jag en av bildredaktörerna till av ”Malmö stads historia 1990–2020”, band åtta.

Pierre Mens om bilderna:

Pierre Mens om bilderna: "Malmö FF:s Bertil 'Klumpen' Nilsson råkar få skon i huvudet på MBI-målvakten Åke Svensson. Det var den första bilden jag sålde." "Zoltan von Katay drev en berömd restaurang, 'Zoltans', på Davidshallsgatan. Konstnärer och journalister och skådespelare brukade samlas där. När man beställde vin frågade han alltid: 'Riktigt vin eller konstnärsvin?'. Konstnärsvinet var slattar som han samlat upp, och sålde för 25 kronor flaskan. Bilden är från 1983, ett par år innan han stängde restaurangen." Pierre Mens

Motiveringen till priset är bland annat hans dokumentering av Malmö i ett tiotal böcker. Om Öresundsbron, Turning Torso, Malmö Högskola (idag Malmö Universitet) och Malmö Östra Sjukhus.

”Med mer än en miljon bilder i sitt arkiv är hans bidrag till Malmös kulturarv oerhört stort och utgör en omistlig del av berättelsen om vår tid”, skriver Kent Andersson, ordförande i Malmö Kommunfullmäktige, i motiveringen.

Pierre Mens:

Pierre Mens: "Året är 1971 och MFF har säkrat guldet. Då var det inga låsta omklädningsrum, så mitt i allt kom Ricky Bruch in i bar överkropp för att gratulera Bosse Larsson." Pierre Mens

Kulturpriset består av en silverstatyett i silver formgiven av ädelsmeden Magnus G:son Liedholm samt en prissumma på 80 000 kronor.

Vad ska du göra för pengarna?

– När Kent Andersson ringde var jag tvungen att sätta mig ner på en stol. Jag trodde först att det var någon som skämtade, men så kände jag ju igen hans röst. 80 000 krono är mycket pengar, jag har inte ens hunnit tänka på vad jag ska göra för dem.

Överlämnandet av priset sker vid en ceremoni på Malmö Rådhus måndagen den 14 maj klockan 12. Allmänheten är välkommen dit.

"Det här måste vara på 80-talet, och platsen är Ribersborgs kallbadhus. Från vänster fotograf Sixten Sandgren, sedan Pehr Malmström, en affärsman som jobbar med Malmö Redhawks sedan 40 år, och så Bo Widerberg, han behöver väl ingen närmare presentation. Vi var med i en grupp som ofta åt frukost ihop på lördagar." Pierre Mens

Publicerad 05 April 2018 13:00