"Vårdyrket är det viktigaste jobbet som finns"

Vd:n Omar Elsayed började arbeta på golvet

MALMÖ.

I Omar Elsayeds familj har det varit viktigt att kämpa, något som genomsyrat hans eget liv. I dag driver han ett framgångsrikt företag i vård- och omsorgsbranschen.

– Flera i min familj har jobbat inom vården från golvet. Det är inget högstatusyrke, och det är ofta det jobb som man får först, ett ingångsjobb. Men jag tycker att det viktigaste jobbet som finns, att ta hand om människor.

Omar Elsayeds familj flyttade från Sudan till Sverige på 1970-talet. Pappan, som jobbade i hamnen och reste runt i världen, hade bestämt sig för att emigrera till världens bästa land. Valet stod mellan Italien och Sverige, och hans chef tyckte att han skulle välja det senare. Det resulterade i en flytt till Hermodsdal, där familjen bodde i samma lägenhet i 24 år. 1982 föddes Omar El Sayed.

– Hermodsdal var ett väldigt blandat område då. Det fanns flera företag och myndigheter där, så folk åkte dit för att jobba, säger Omar Elsayed.

Hårt arbete och ödmjukhet var viktigt för familjen och något som Omar Elsayed burit med sig hela livet. När han spelade basket, när han studerade och när han jobbade. Han läste ett år på high school i USA och hade tänkt läsa vidare på universitet där. Istället blev det universitetsstudier i organisationspsykologi i England.

– Min syster bodde i England så jag, mina syskon och syskonbarn har alla åkt dit. Hon öppnade världen för oss. Först kom jag inte in på universitetet där då jag inte hade tillräckligt bra betyg , men jag ringde, presenterade mig och sa att ”jag är så mycket mer än mina betyg”. Efter samtalet gick de med på att träffa mig och sedan blev jag antagen.

Totalt blev det åtta år utomlands. Omar Elsayed har jobbat i England, Sudan och Indien.

– Tanken på att bo utomlands var lite skrämmande, så då ville jag utmana mig själv. Men efter åtta år kände jag att jag ville hem, vara med min familj och låta mina framtida barn växa upp i Sverige.

Men väl hemma fick han inget jobb.

– Efter så många års internationell karriär trodde jag att det skulle vara lätt att hitta jobb, men inte. Jag sökte flera hundra jobb, men blev inte ens kallad till intervju. Det var väldigt jobbigt och jag kände mig så liten. Det var då jag beslutade mig för att aldrig bemöta någon på det sättet, utan att alltid ge feedback.

Efter fyra månader ringde Omar Elsayed upp sin tidigare chef inom vård och omsorg i Malmö stad och började som timanställd. Ett halvår senare blev han erbjuden ett chefsjobb på Attendo, där han stannade i sju år med ett ansvar som bara växte, från ett boende till 20 boenden med totalt 400 medarbetare.

För två år sedan startade han Omvida, som har HVB-hem, stödboenden, familjehem och LSS-boenden i Malmö, Burlöv, Tomelilla, Landskrona och Järna.

– Jag hade då jobbat med vård och omsorg i nästan 20 år. Jag och en kollega på Attendo ville ha friheten att göra det på vårt vis och på rätt vis. Av topp 100- företagen i Sverige med bäst arbetsmiljö, finns det inget företag inom vård och omsorg med på listan. Vi som jobbar med människor borde ju vara bäst. Allt börjar ju med kulturen på arbetsplatsen, att man känner mening och arbetsglädje.

Han fortsätter:

– Vi fokuserar på värderingar och beteenden. Det genomsyrar allt i företaget, där vi har en feedback-kultur.

Företaget har i dag drygt 60 anställda och omsätter 30 miljoner kronor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det kan låta klyschigt, men att jag jobbar med människor i alla former. Det är väldigt lärorikt.

Publicerad 03 April 2018 09:59

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag