Jonathan Burns, Titti Qvarnström och Pierre Orsander.

Jonathan Burns, Titti Qvarnström och Pierre Orsander. Foto: Pressbild

Då avgörs falafel-VM på ny festival

CENTRUM.

Den 16 juni avgörs falafel-VM i samband med en ny falafelfestival, på torget utanför Malmö konsthall. Arrangörer är matskribenterna Pierre Orsander och Jonathan Burns samt stjärnkocken Titti Qvarnström.

Under festivalen kommer, förutom VM-tävlingen, även andra aktiviteter anordnas. Till dessa hör en sektion med tio–tolv foodtrucks och stånd där olika falafelrelaterade produkter ska säljas.

Under falafel-VM kommer 15 deltagare tävla mot varandra om vem som kan göra det bästa falafeln. Tävlingen ska att bestå av tre semifinaler och en final. En expertjury kommer att utse vinnaren. Arrangörerna kommer även att gå i media i utomlands för att få hit deltagare från andra länder. Malmö stad har gått in och stöttat projektet med 450 000 kronor.

Vad är det som gör falafeln så speciell?

– För mig handlar det om att den är lättillgänglig, alla kan äta den och den är nyttig. Den är också utmärkande för Malmö. När National Geographic utsåg Malmö till en av de åtta mest intressanta platserna i världen var falafeln en av orsakerna som lyftes fram, säger Pierre Orsander, som tillsammans med Jonathan Burns även har skrivit en bok om falafel.

Titti Qvarnström är bland annat känd som Michelin-prisad kock på Bloom in the Park, där hon tidigare arbetade, och från tv-program som ”Köksmästarna” och ”Kockarnas kamp”.

Publicerad 28 March 2018 16:00