Emma Knyckare blåser bort det rosa mammaskimret

MALMÖ.

Komikern Emma Knyckare samlar sina erfarenheter som nybliven förälder i både bok- och showform. Boken ”Hit med flaskan” nådde nyligen handeln och föreställningen ”Årets mama” kommer till Malmö den 19 oktober.– Så fort vi fick barn gick vi tillbaka till 1700-talet, säger hon.

Allt började med att Emma Knyckare blev ombedd av bokförlaget Brombergs att bidra med en text till en antologi med texter skrivna av mammor.

– Jag tyckte att det var så himla roligt, att jag bestämda mig för att testa en fullängdare. Det gick av bara farten. Jag ville göra en ärlig men också rolig bok. Jag tyckte att det saknades när jag själv var gravid. De böcker som fanns var antingen faktaböcker eller böcker som var väldigt rosaskimrande på ett sätt som jag inte tyckte stämde överens med verkligheten, säger den tidigare Malmöbon Emma Knyckare.

Efterhand som hon skrev boken kom innehållet att ta en riktning som hon inte riktigt var beredd på från början.

– En stor del av boken handlar om relationer, som till exempel vad som händer med jämställdheten när man får barn. Jag trodde att min kille och jag var världens bästa personer, men så fort vi fick barn gick vi tillbaka till 1700-talet, med väldigt stereotypa könsroller. Jag trodde också att jag skulle kunna fortsätta jobba som vanligt och att ”Maggan” (dottern, reds. anm.) skulle kunna hänga på, men det kändes inte alls bra, jag förändrades som person. En annan sak som jag tar upp är att det kan vara jobbigt att amma och att känna sig misslyckad när det inte fungerar.

En skillnad mellan boken och showen är att den förstnämnda har en mer personlig och allvarligare ton – även om humorn får stor plats även där – medan showen har mer komikfokus och skildrar föräldraskap ur ett mer allmänt perspektiv.

– Jag har skrivit krönikor förut, men aldrig en bok. Jag är van att skriva på ett visst sätt, med en punchline på slutet, men i en bok går det inte att skämta hela tiden för då tar man udden av det man skriver. I showen är det mer fokus på att folk ska få sig ett skratt och gå hem med en go’ känsla i magen.

Hur tycker du att du har utvecklats som komiker?

– Första gången som jag gick upp på en scen efter att jag blev mamma drabbades jag av scenskräck. Det berodde på att jag inte längre kunde identifiera mig med mina gamla skämt längre. Jag hade tidigare sagt i poddar att jag aldrig ville bli en ”mammakomiker” för att det är så tråkigt och töntigt. Jag kom dock på att det inte alls var det, utan det coolaste jag har gjort. Efter det började jag skämta mer om mig själv. Tidigare har mina skämt handlat mycket om politik och samhället i stort. Nu handlar det mer om det som finns i min absoluta närhet och det är jättestor förändring.

Fotnot. Emma Knyckare uppträder på Moriskan den 19 oktober och boken ”Hit med flaskan” är utgiven på Brombergs förlag.

Publicerad 21 March 2018 06:00