Här ska det byggas svampinspirerade radhus

SOLBACKEN.

Snart påbörjas byggandet av det nya radhusområdet Shiitake på Solbacken. Totalt handlar det om 13 radhus som till formen påminner om en svamp, därav namnet. Gemensamma odlingslotter, växthus och pool ingår också i konceptet.

Av
Per Ingridz

Shiitake kommer att omfatta 13 bostadsrättsradhus, belägna i villaområdet Solbacken, som ligger intill Mellanheden, Dammfri, Bellevue och Lorensborg. Radhusen kommer att vara fördelade på två kroppar med fem respektive åtta hus. Husen är smalare nertill än vad de är upptill och bildar på så sätt formen av en svamp. Storleken blir 130–150 kvadratmeter.

– Vi vill skapa olika atmosfär på botten- och ovanvåning. Bottenvåningen öppnar upp sig utåt, med ett fönsterparti mot trädgården. Vardagsrummet och köket går också ihop med varandra. Detta i motsats till ovanvåning som har ett klassiskt sadeltak, som dyker ner två meter i fasaden och skapar en mer omhuldande och privat atmosfär. Samtidigt har övervåningen ett horisontellt panoramafönster som ger bra utsikt. Vissa av husen kommer att ha utsikt över havets horisont, säger hauschild + siegel architectures ägare Cord Siegel. Hauschild+siegel är både arkitekt och byggherre och är tidigare kända för bland annat cykelhuset Ohboy i Västra hamnen.

Husens arkitektoniska stil beskriver Cord Siegel som ”ekologisk modernism”, inspirerad av byggmästaren Eric Sigfrid Persson, känd för att ha uppfört bland annat Friluftsstaden och Ribershus.

– Utemiljön har en aktiv och kollektiv prägel. Vi har skapat gemensamma gårdar med växthus, odlingslotter, cykelverkstad, swimmingpool och bastu. Om man samverkar och organiserar sig bra går det att skapa ett urbant minijordbruk.

Har ni någon speciell målgrupp för husen?

– Nej, det har vi inte. Vi har erbjudit sex olika planlösningar. Bland annat en med möjlighet att hyra ut rum. Det är dock mest familjer som kommer att flytta in. Det är mycket populärt.

Byggandet kommer att starta i maj och husen beräknas vara klara någon gång kring årskiftet. Samtliga är sålda. Priserna låg på cirka 4,8 miljoner kronor och månadsavgiften på 4 995 kronor.

Publicerad 15 March 2018 06:00