Gospelskörs video en viral succé –ända till USA

MALMÖ.

Gospelkören Realeaseds senaste video, som spridit sig till USA, är uppe i 760 000 visningar på Instagram. Deras tolkning av ” Wanna be happy” gillas även av upphovsmannen själv, gospellegendaren Kirk Franklin.

– Det är helt galet. Han är en av de största gospelartisterna i modern tid, säger Emma Rosenberg, grundare av kören.

Released har funnits i åtta år och utgörs just nu av åtta kvinnor. Emma Rosenberg, som har gått gospellinjen på Glimåkra folkhögskola, saknade att sjunga gospel när hon började på musikhögskolan i Malmö och drog ihop en gospelkör.

– Vi är en blandad grupp. Några har försvunnit och andra tillkommit under åren. VI tar in medlemmar fortlöpande och brukar pendla mellan åtta och tolv medlemmar.

Omkring en gång i månaden träffas de, för att sjunga covers.

– En av tjejerna har flyttat till Stockholm, men kommer till Malmö så ofta som hon har möjlighet. Vi anpassar oss efter det.

Kören har ett instagramkonto, Released Gospel Choir, där de bland annat lägger ut videos på sin sång. Deras senaste, ”Wanna be happy” av Kirk Franklin är nu uppe i 760 000 visningar.

– Just den här videon fick fart och blev viral av någon anledning som vi själva inte vet. Redan när vi passade en halv miljon visningar kändes det helt sjukt. Vi har fått jättemånga fina kommentarer, många från USA.

Någon taggade Kirk Franklin konto och han lade upp videon där, men en hälsning till Released, vilket bidragit till spridningen. Videon har resulterat i en del förfrågningar från USA om spelningar.

– Just nu vi har vi inga planer på att åka till USA, men vi skulle gärna vilja åka dit, säger Emma Rosenberg.

Den 3 juni håller Released en konsert i Malmö och i början av augusti gör de en miniturné i Eslövstrakten tillsammans med en bluesgrupp.

– Just samarbete tycker vi är superkul, säger Emma Rosenberg.

Publicerad 15 March 2018 00:00