Förebilder tema på årets BUFF-festival

Hallå där!

Julia Jarl, festivalchef för barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF.

Årets tema är förebilder, kan du berätta lite om det?

– Vi tycker att det är dags att göra något kring förebilder, både bra och dåliga. Det är något som är viktigt när man växer upp, att förhålla sig till eller se upp till. Eftersom det är valår tycker vi att det är viktigt att även unga personer får vara med och tycka saker, även om de inte får rösta. Det är viktigt att bli medveten om att bilderna man ser och delar påverkar andra.

Kan du berätta lite om årets program?

– Vi kommer att visa 118 filmer från 47 olika länder, så det är verkligen filmer från hela världen och det är något som vi är stolta över att kunna visa upp. Vi tycker att det är viktigt att barn och unga får en bredare bild av världen än när de väljer själva och att de får möta olika kulturer och språk. Den konstnärliga nivån på årets program är väldigt hög. Det finns filmer som är ganska utmanande. Samtidigt visar vi också traditionella komedier, det ska finnas något för alla. Precis som tidigare har vi också ett helt jämställt program, det är självklart för oss.

Nyligen tilldelades BUFF priset Gullspiran vid Guldbaggegalan, vad betydde det?

– Vi fick det för vårt trägna arbete inom just representation och jämställdhet. Jag har själv varit med i den kommittén så jag vet vilket arbete som ligger bakom. Att få positiv feedback på arbetet som man lägger ner känns väldigt kul.

BUFF äger rum den 19–24 mars. Under festivalen visas filmer på Malmös samtliga biografer. Alla visningar är öppna på för alla, men på dagtid är majoriteten av besökarna skolklasser. Tidigare år har festivalen lockat en publik på ungefär 16 000 personer. För mer information, se hemsidan: www.buff.se

Publicerad 10 March 2018 06:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag