Hårdrocksfinal avgörs i Malmö

MALMÖ.

Den 21 april är det dags för finalen i bandtävlingen Wacken Metal Battle. Den äger rum på Kulturbolaget och det vinnande bandet får spela på Wacken Open Air. Den tyska festivalen är en av de allra största i hårdrockssammanhang, med en publik på 80 000 personer.

I finalen möts fyra band som har tävlat mot varandra i regionfinaler i Stockholm, Luleå, Göteborg och Hultsfred. Totalt var det i år 172 band som ansökte om att vara med i tävlingen. Till skillnad från i många andra bandtävlingar så är det inte publiken som avgör vilka band som ska gå vidare, utan en jury.

– Juryn, där jag ingår, består av sex–sju personer. De kriterierna som vi har tittat på är det musikaliska och interaktion på sociala medier. Vi har också haft med en person som jobbar på Spotify som har tagit med sig sina erfarenheter därifrån när vi har satt ihop startfältet, säger Janne Lundqvist, national promoter på Wacken Metal Battle.

Tävlingen har funnits i Sverige sedan 2010 och ett syfte med den är att uppmuntra unga band att uppträda på stora scener. Det band som vinner finalen får spela i 20 minuter på en av festivalens större scener – ett tält som rymmer 10 000 personer.

– Man får spela inför en stor internationell publik och möjlighet att träffa branschfolk backstage. Det är stora bokare, management och skivbolag. Den typen av personer man aldrig träffar annars. Tanken är både att ge banden en chans och att hitta nya band så att festivalen kan fortsätta, säger Janne Lundqvist.

Publicerad 14 February 2018 14:15

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag