Här kan Malmö konstmuseum hamna

MALMÖHUS.

Frågan om ett nytt konstmuseum fortsätter att utredas. Varvsstaden, Rosengård, Triangeln, Entré och Nyhamnen är några av de platser som kan bli aktuella vid en flytt. De nuvarande lokalerna på Slottsholmen anses vara för små och håller inte måttet när det gäller klimat och säkerhet.

Av
Per Ingridz

En första utredning angående en flytt av konstmuseet har redan gjorts av företaget Oxford Research, tillsammans med stadsbyggnadskontoret och Malmö konstmuseum. Det är också i den utredningen som de fem ovan nämnda alternativen för placering har tagits fram.

Bland önskemålen för den nya platsen finns att hitta en plats på ett tillgängligt och synligt läge som är ungefär 8 000 kvadratmeter stort. Byggnaden ska också ha ett arkitektoniskt värde, främja stadens attraktivitet och möten mellan människor. Kostnaden för ett nytt konstmuseum är, enligt rapporten, beräknad till 35–55 miljoner.

– Bland det viktigaste är att hitta en plats som är mer publik. Inte för att Malmö konstmuseum inte har någon publik, men det kunde ligga mer publikt än på tredje våningen på Malmö museer. En del människor missar nog att det finns ett konstmuseum högst upp. Det behövs också större och ljusare lokaler. Det finns mycket konst som inte kan visas upp idag, säger Sylvia Björk, (S), ordförande i kulturnämnden.

Något formellt besked är ännu inte fattat, men enligt Sylvia Björk kommer kommunfullmäktige att ge grönt ljus för att frågan ska utredas ytterligare.

– Kostnaderna behöver utredas djupare. Det kan också vara så att det finns fler alternativ än de fem som är aktuella nu, säger Sylvia Björk.

När tror du att utredningen är klar?

– Det är inte alldeles enkelt, jag tror att vi behöver det här året på oss att fördjupa oss.

Om du får gissa när skulle ett nytt konstmuseum kunna stå klart?

– Alla är överens om att det behövs en ny plats och lokal. Samtidigt finns det en hel del annat göra i den här staden, som förskolor, skolor och bostäder. Det kan också dyka upp nya sammanhang där konstmuseet skulle passa in. Jag hoppas att det sker inom några år, men det är jättesvårt att säga. Från beslut till invigning kommer det att ta tre–fem år.

Rent spontant, var skulle du helst ett konstmuseum i Malmö?

– Jag kan säga så här: när man lyfte upp Entré tänkte jag ”det här var bra, väldigt centralt och lätt att ta sig till”. Sedan vet jag inte om det hade passat in där. Varvsstaden och Nyhamnen är också intressanta. Om ett halvår kanske jag tycker helt annorlunda, när vi har fördjupat oss mer.

Publicerad 13 February 2018 12:00