Hamnhistoria av trä skänks bort för att bli konst

LIMHAMN.

Unika trämodeller av båtmotordelar skänks nu bort.– Bland annat Åke Arenhill har varit här och hämtat modeller, säger konstnären och donatorn Hanne Hjerrild Lundström.

Av
Markus Celander

I det gamla huset i början på Strandgatan sålde Lundström i Malmö AB båtmotorer under några decennier. Nu står huset tomt, och som Lokaltidningen Limhamn skrev förra veckan så planeras en saluhall på tomten.

Fast helt tomt är det inte – flera trämodeller av båtmotordelar som legat på vinden sedan 1930-talet täcker nu golvet i ett av rummen i den före detta butiken.

Det är ett gediget trähantverk. Men varför allt detta arbete? Hanne Hjerrild Lundström berättar att Lundströms i Malmö AB tillverkade båtmotorer. De var bland annat kända för en tändkulemotor från 1910 som ritats av hennes svärfar och hans far. Den kan numera beskådas på Tekniska muséet i Malmö.

Innan tillverkningen gjordes först en trämodell, förklarar hon. De möjligheter som digitaliseringen ger idag fanns inte då. Trämodellerna är gjorda på Larsens snickeri, som låg i Limhamn.

– De är verkligen en bit lokalhistoria. Malmö muséer har hämtat några, och Åke Arenhill. Han målade dem och tillfogade olika material. Man kan föreställa sig allt möjligt.

Några modeller behåller hon för dekoration i saluhallen som planeras – dekorationer som anknyter till platsens historia. Övriga skänker hon bort.

– Jag har inte hjärta att bara slänga dem. De betyder så mycket för mig, och jag vill att de ska komma till nytta på något sätt. När jag såg vad Åke Arenhill fick ut av dem så bestämde jag mig för detta. De som vill får gärna komma hit, hämta modeller och skapa konst av dem. Det ska bli spännande att se vad det kan bli av det.

Vid intresse, kontakta redaktion.malmo@lokaltidningen.se

Publicerad 12 February 2018 17:00