"Föräldrar lämnar ifrån sig det mest värdefulla de har till oss"

HERMODSDAL.

Dennis Petersson, utvecklingssamordnare på Allaktivitetshuset på Hermodsdal, har hittat hem. Fast drömmen är att han i framtiden inte ska behövas alls, utan att Allaktivitetshuset sköts av de boende i området.

För snart fem år sedan, när Dennis Petersson gick på lärarlinjen, såg han en annons om att man sökte personal till Allaktivitetshuset. Han ville jobba med barn, men hade upptäckt att läraryrket inte erbjöd den form som han önskade. - Jag sökte hit med tanke på att så småningom återuppta studierna, men det blev inte så och jag har aldrig ångrat mig. Jag ville jobba i en sådan här miljö, med barn och föräldrar, men jag visste inte att något sådant här fanns. Lite klyschigt kan man säga att jag tror att alla har en plats där man här hemma och det här är min plats, säger han.

Det som han gillar mest med jobbet är alla möten med olika slags människor.

– Och att få bygga en långvarig relation med dem och se deras utveckling.

Allaktivitetshuset erbjuder en mängd aktiviteter, både för barn och vuxna, efter behov och efterfrågan. Aktiviteter är dock endast en liten del av hans arbete.

– Den stora delen är att finnas här. Vi är inte här för att vara någon slags hjältar utan det är barnen som är hjältar. Vi är här för att fånga upp deras superkrafter och drömmar. Det är det som egentligen är vårt arbete. Det är inte bara barn som vi arbetar med utan även föräldrar och hela området.

Genom att Allaktivitetshuset ligger i Hermodsdalsskolans lokaler kan man samverka med den kompetens som finns på skolan, i form av exempelvis kurator, fritidspersonal och elevkoordinatorer.

– Vi kan också schemalägga aktiviteter efter barnens skolschema. Dessutom förknippas skolan med trygghet oavsett kulturell bakgrund.

Omkring 75 procent av Hermodsdalsskolans elever går på Allaktivitetshuset.

– Vissa går på allt de kan och hjälper till på evenemang, medan vissa bara går på vår frukost. Om man tränar fotboll fem gånger i veckan har man kanske inte ett lika stort behov av oss.

Vissa månader har Allaktivitetshuset så många som 1 000 besökare. Hälften av dem är av kvinnligt kön.

– Vi jobbar mycket med att fånga upp tjejer, så att de inte fastnar hemma, säger Dennis Petersson.

Han fortsätter:

– Vi ser inte barn som gått här i centrum. Det tar vi som ett gott betyg, även om det inte enbart beror på oss utan även på den samverkan som finns här i Hermodsdal.

Just nu är bakning väldigt populärt bland barnen, olika samtalsgrupper för kill- och tjejgrupper samt zumba för kvinnor. Det är viktigt att tröskeln för att gå på en aktivitet på Allaktivitetshuset är låg. Förutom att allt är gratis erbjuds till exempel barnpassning vid zumbapassen. Delaktighet är också viktigt. Varje ledare kontaktar minst två föräldrar i veckan för att berätta något positivt om deras barn.

– Föräldrar lämnar ifrån sig det mest värdefulla de har till oss och det minsta som vi kan göra är att återkoppla till dem, säger Dennis Petersson.

I mars startar Allaktivitetshuset ett samarbete med Löparakademin, som innebär att man ska springa tillsammans och regelbundet i tio veckor. Efteråt får deltagarna får ett par joggingskor.

– Vi tar mot alla förslag med öppna armar och samarbetar med dem som vill samarbeta, om det finns en efterfrågan på det bland våra besökare.

Man har nyligen startat en basketgrupp, som håller till i Söderkullahallen. Efter bara tre veckor har gruppen 15 deltagare. Tillsammans med Allaktivitetshuset på Lindängen arrangerar man bland annat en fotbollsturnering mellan skolorna.

Trots att Dennis Petersson hittat hem tycker han att det bästa vore om han inte behövdes på Allaktivitetshuset.

– Min dröm är att jag inte ska finnas alls, utan att huset helt och hållet ska drivas av elever på Hermodsdalsskolan och boende i området. En av anledningarna till att vi finns är den brist på föreningsliv och mötesplatser som råder i området. Jag hoppas på en utveckling där våra deltagare känner sig trygga nog att bilda sina egna föreningar, starta sina egna mötesplatser och engagera sig i de frågor som Allaktivitetshuset arbetar med i dag. Våra deltagare har alltid varit den viktigaste pusselbiten i vår verksamhet, de kan vår verksamhet bättre än någon annan.

Publicerad 12 February 2018 09:22

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag