Vansinnets gräns utforskas i deckare

VÄSTRA HAMNEN.

I spänningsromanen ”Innan snön faller” utforskar psykologen och författaren Helena Kubicek Boye gränsen mellan vansinne och normalitet. Historien har också kopplingar till Thomas Quick-fallet.– Jag tror att varje tid har sina sjukdomar och paranojor, säger hon.

Sin första anställning som psykolog hade Västra hamnenbon Helena Kubicek Boye på Säter och det är också dit som handlingen i ”Innan snön faller” (Bokfabriken) är förlagd. Den kretsar kring den nyutexaminerade psykologen Anna Varga som där dras in i en mörk historia kantad av död, hot och vansinne. Säter är också känt för att det var där som Thomas Quick/Sture Bergwall vårdades. Helene Kubicek Boye jobbade på en öppenvårdsavdelning som låg intill rättspsyk, men fick en god inblick i verksamheten där också.

– Jag tycker att det var dynamisk stämning där. Det fanns en förtätad intensitet. Det var också under tiden som terapierna med Sture Bergwall fortfarande pågick. En annan sak var att folk i Säter var väldigt vana vid det annorlunda, det fanns en hög acceptans för psykisk ohälsa.

Intrigen i boken har också vissa kopplingar till Thomas Quick/Sture Bergwall-historien. Den handlar i korthet om att Sture Bergwall, efterpåtryckningar, erkände och dömdes för ett flertal mord. Efter att media granskat fallet frigavs han dock 2015, då det saknades teknisk bevisning.

– Det är åtta–tio år sedan som det uppdagades och det är först nu som det går att göra fiktion av det, säger hon.

Boken berör även gränsen mellan vansinne och normalitet och vilka faktorer som styr den.

– Jag tror att varje tid har sina sjukdomar och paranojor. Ju bättre vi förstår vår tid, desto bättre förstår vi dem. Det finns en sårbarhet hos många människor och i en viss miljö så bryter den ut. Jag tror att vi lever i ett väldigt individualistiskt samhälle. En miljon människor äter antidepressiv medicin och lika många äter sömntabletter regelbundet. Något måste vara fel, kanske blir man sjuk av att leva i det här samhället?

Du ville lära dig att förstå vad som får människor att begå grova brott, har du kommit fram till något svar?

– När man får läsa utredningar med människors livshistoria får man en förståelse för vad som har lett fram till att människor kan vara farliga för sig själva och andra. Det kan handla om prägling och sjukdomar som går i arv. Ibland är det också en fråga om begåvning, personen kan inte se konsekvensen av sitt handlande. Myten om den superbegåvade mördaren är just bara en myt.

Förutom att Helena Kubicek Boye är psykolog har hon även en bakgrund som journalist. Att växla från fakta till fiktion krävde en viss förändring för henne, rent skrivmässigt.

– Det var en omställning när man har skrivit faktaböcker att få tillåtelse att sväva ut. Det tog ett tag för mig att fatta det. Gestaltningen är en annan skillnad, om en karaktär är ledsen så ska man som författare inte berätta utan beskriva det.

Fotnot. Helena Kubicek Boye signerar böcker på Akademibokhandeln i Hansa klockan 12-13 på lördagen den 10/2.

Publicerad 08 February 2018 09:55