Effektiva vibrationer i Limhamn

”Det räcker med 20 minuter med maskinen”

Av
Markus Celander

LIMHAMN. Sedan i höstas erbjuder kvinnogymmet SHEgym i Limhamn en ny sorts gruppträningmed den senaste vibrationsmaskinen på marknaden. 

– Det blev succé direkt, säger Annica Schultz, personlig tränare och platschef på SHEgym.

På SHEgym visar Annica Schultz övningar, omgiven av fyra kvinnor som står på varsin science fiction-liknande maskin. Övningarna är omväxlande statiska och dynamiska, och de små vibrationerna som hela tiden strömmar från maskinerna får kvinnornas muskler att reflexmässigt arbeta intensivt.

Efter det endast 25 minuter långa passet berättar en av kvinnorna, Catarina Persson, att hon redan för tio år sedan testade vibrationsträning.

– Det var en äldre maskinmodell. Man tränade på egen hand och det var mer statisk träning. De här nya maskinerna känns helt annorlunda, och att vi tränar i grupp med en personlig tränare som är på oss hela tiden är oerhört sporrande.

De nya maskinerna är av märket Vibrogym, och vd för detta företag i Skandinavien är Gabriel Sjövall.

 – Vibrationsträning är en evidensbaserad, medicinskt godkänd träningsform som bevisligen fungerar – över 1200 studier har publicerats i olika tidskrifter för medicin och sport. Träningsformen har blivit en stor grej internationellt, men har ännu inte tagit fart i Sverige. Nu vill vi utbilda marknaden att förstå hur genial denna träningsform är.

Han beskriver Vibrogym som en ny, uppdaterad version.

– Upphovsmannen är den holländske olympiske tränaren Guus van der Meer. De nya maskinerna har fler möjligheter, ett exempel är att förutom den vibrerande plattan som du utför olika övningar på, så har dessa maskiner vibrerande hantlar inkopplade som gör att du samtidigt kan träna överkroppen. Det gör träningen ännu mer effektiv.

Maskinen har en display med olika träningsprogram för individuell träning, men på SHEgym testas alltså gruppträning sedan i höstas, berättar Annica Schultz.

– Vi började i oktober, och redan i november hade vi en väntelista. Nu har vi 100 medlemmar som vibrationstränar, och att en träningsform slår igenom så snabbt är unikt, säger hon.

En anledning till populariteten, menar Annica Schultz, är att övningarna kan göras på betydligt kortare tid än vid traditionell träning, men med samma resultat, och med endast den egna kroppsvikten som motstånd.

– Det är en intensiv träning, och därför tar passen bara runt 20 minuter. Medlemmarna upplever goda resultat både vad gäller styrka, toning av muskler, mer energi och minskad smärta i rygg och knän. Och just att träna i grupp gör att kämpaglöden blir större, man tar i mer samtidigt som man har roligt tillsammans.

 

 

 

Vibrationsträning

Används för styrketräning, stretching, massage och avslappning. Ett pass kan genomföras på 15–25 minuter, och ger bland annat bättre muskelstyrka, fettförbränning, balans, koordination, ökad blodcirkulation, bentäthet och minskade celluliter.

Vibrationerna från maskinen skapar en automatisk reflex som får musklerna att dra ihop och sträcka ut sig ett par millimeter för att kompensera. Detta sker 30–40 gånger per sekund med olika accelerationskraft. Metoden är skonsam och används även vid rehabilitering och för personer med neuromuskulära sjukdomar. 

Vibrationsträning uppfanns för kosmonauter i Sovjetunionen på 1960-talet, för att motverka att de utvecklade muskelförtvining och benskörhet i lång vistelse i tyngdlöshet. Metoden används numera även av NASA och idrottseliten och har inte minst fått uppmärksamhet av att många kändisar använder den.

Publicerad 20 January 2018 09:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag