Showrestaurangen Kronprinsen hamnar i rampljuset igen

MALMÖ.

Förra året gav journalisten och författaren Christer Borg ut boken ”Alla var där – från Nisse Ahlrot till Judy Garland: stjärnorna på Kronprinsen 1961–1991”, som handlar om showrestaurangen Kronprinsen. Den 27 januari kommer han till Teatermuseet för att berätta om sina möten med stjärnor som uppträdde där och anekdoter från en svunnen nöjesepok.

Av
Per Ingridz

Christer Borg, som har ett mångårigt förflutet som Nöjesjournalist på både Kvällsposten och Skånska dagbladet, följde showrestaurangen Kronprinsen från början till slut. En av de första intervjuerna han gjorde var med illusionistparet Los Tornedos – Carlo och Meta – som uppträdde där och som senare även blev artistchefer.

– Jag blev så imponerad när jag såg dem uppträda att jag frågade om de ville ses för en intervju på Savoys grill nästa dag. Jag hade precis börjat på Skånskan då och var orolig över att behöva ta notan. Jag behövde dock inte oroa mig, de tog den. Tornedos brukar också framhållas som Joe Laberos mentor, berättar han.

Enligt Christer Borg var restaurangens storhetsperiod framförallt under 1960- och 1970-talen.

– Då var den, tillsammans med Berns i Stockholm och Lorensbergsteatern i Göteborg, den ledande showrestaurangen i Sverige. Att ”alla var där” är ingen underdrift. Alla svenska artister som jobbade i krogshowbranschen var verkligen det, plus en del internationella.

Till de mer kända artisterna kan Judy Garland, som gjorde sitt näst sista framträdande någonsin där, nämnas. Svenska estradörer som Christer Borg lyfter fram i boken är till exempel Povel Ramel, Hasse och Tage, Östen Warnerbring samt Eva Rydberg.

På Teatermuseet pågår även just nu en utställning med affischer från restaurang Kronprinsen.

– De var väldigt suggestiva och gav en signal som gjorde att man visste vad det handlade om. De gjordes av Arbmans annonsbyrå och var väldigt snygga rent grafiskt.

Christer Borgs framträdande på Teatermuseet äger rum den 27 januari, klockan 14 och den 25 januari, samma tid, föreläser han på Arlövsteatern.

Publicerad 11 January 2018 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag