Förslag: Släpp ut jaktillrar i Slottsparken

SLOTTSPARKEN.

Släpp ut jaktillrar i Slottsparken för att komma till rätta med råttproblemen där. Det är budskapet i ett medborgarslag som har skickats in till Malmöinitiativet. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) tror dock inte att förslaget kommer att bli verklighet, då illrar även ger sig på fåglar.

Av
Per Ingridz

En Malmöbo har tröttnat på den myckna förekomsten av råttor i staden och har två förslag på hur man skulle kunna komma till rätta med problemen. Så här skriver han i sitt förslag till Malmöinitiativet:

”Mitt initiativ syftar till att minska antalet råttor i vår stad genom samarbete mellan djur och människor. På Gamla Väster möter man råttor nästan varje dag, som alltmer orädda kalasar på det som staden har att erbjuda. Tar man istället sin tillflykt till den närliggande Kungsparken möts man av gnagare stora som sällskapshundar som prasslar fram längs gångar och i rabatter. God tillgång till sopor och annat ätbart är förstås en orsak, och alla måste hjälpa till genom att inte slänga ätbara sopor på marken eller i papperskorgar som råttorna kan nå. Men ännu kraftfullare vapen finns. Jag föreslår en kommunal satsning på jaktillrar, som kan hålla nere råttbeståndet. Inrätta en illerfarm i Slottsträdgården, med illrar som med jämna mellanrum släpps ut för att hjälpa till i kampen mot råttorna”.

Förslagsställaren menar också att stadens hundar kan skulle kunna bidra till en gnagarfri miljö, och fortsätter:

”Dessutom föreslår jag sammankomster där Malmöbor med understimulerade hundar med bevarad jaktinstinkt kan låta sin hund få träning och samtidigt göra parken mer råttfri”.

Enligt Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet, är det inte troligt att förslaget kommer att bli verklighet.

– Det är absolut inte aktuellt. Illrar ger sig även på fåglar och det finns ganska mycket fåglar i Slottsparken. Det kommer vi inte att göra, säger han.

Malmöinitiativet nås genom Malmö stads hemsida och om förslaget får fler än 100 underskrifter kommer det att tas upp av berörd nämnd.

Publicerad 09 January 2018 13:43

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag