På väg till New York

GRÖNDAL.

Melinda Bunjaku är självlärd. I somras ställde hon ut sina målningar i Cannes och till våren blir det New York.

Tidigt i våras kontaktade Melinda Bunjaku Svenska konstgalleriet för att fråga om hon kunde ställa ut där.

– När jag visade bilder på mina målningar blev ägaren helt tyst. ”Du ska inte ställa ut här, du ska med till Frankrike”, sa hon. Jag blev helt chockad. Det är sådant som händer på film, men inte i verkligheten.

I september deltog hon således i den internationella utställningen ”Artistes du monde” i Cannes.

– Det kändes så häftigt, jag hade aldrig kunnat drömma om att få vara med. Jag var den yngsta konstnären som deltog där och jag fick bra respons.

Melinda Bunjaku kommer även att delta i utställningen ”Art Expo” i New York i april. Hon är självlärd och började skissa när hon var 13 år.

– En lärare lade märke till mina skisser. Hennes mamma var konstnär och när hon fick se skisserna sa hon att jag hade en talang som är medfödd och inte går att träna upp.

Några år senare började Melinda Bunjaku måla i akryl. Efter ett avbrott återupptog hon målandet igen för tre år sedan. Denna gång i olja.

– Det är annorlunda jämfört med att måla i akryl, men jag gillar det.Olja tar lång tid att torka, så man kan gå tillbaka och rätta till.

Ibland använder Melinda Bunjaku både akryl och olja. Hon lämnar gärna ett hemligt budskap och inte minst måste målningen ha en själ.

– Jag letar efter målningens själ för att det ska finnas liv i den. Det kan vara frustrerande, eftersom det tar så lång tid. Ofta handlar det om ögonen. Den största inspirationen är människor omkring mig. Jag får upp en inre bild, som jag utvecklar min egen version av.

Hon läser sista året till socialpedagog, men tror att framtiden kommer att bestå av konsten.

– Jag vill satsa 110 procent på konsten. Jag vill se hur jag utvecklas. Troligen bor jag inte kvar i Sverige.

Publicerad 14 December 2017 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag