Malmö borgarelever siktar på fysiktoppen

MALMÖ.

Elva elever på Malmö borgarskola har under hösten bedrivit egen forskning i fysik. Det hela är en del av International Young Physicist Tournament, VM i fysik, och målet är att få delta i en internationell vetenskapskonferens i Kina till sommaren. Forskningen har skett på elevernas fritid och de har hittills lagt ner över 200 timmar var på den.

Av
Per Ingridz

Kvällar och helger har eleverna under hösten tillbringat med att laborera och efter påtryckningar från eleverna själva ägnades även delar av höstlovet till forskningen.

I mars ska forskningsresultaten lämnas in och i april äger en nationell tävling rum på Lunds universitet, där landslaget i fysik, bestående av fem elever, ska utses. De fem får sedan presentera forskningsresultaten på en vetenskapskonferens i Kina. Totalt är det 88 elever från hela Sverige som deltar.

– Vinnaren får äran, det är ungefär som Nobelpriset. I många länder är det här jättestort. Kina, Polen och Singapore gör stora satsningar. Det här är ett sätt att höja statusen på fysik och vetenskap. På samma sätt som det ger hög status att vara bra på fotboll eller handboll vill vi att det ska ge hög status att vara duktig på fysik. Det här är också ett jättebra sätt att lära ut hur man forskar och gör vetenskap, säger Jakob Lavröd, som jobbar för International Young Physicist Tournament. Han är själv också tidigare elev på Malmö borgarskola och har handlett eleverna i deras forskning.

Eleverna har tilldelats olika problem inom fysik, som det inte finns några färdiga svar på. Först har de satt sig in i tidigare forskning på området, för att sedan göra egna studier. Enligt Jakob Lavröd har problemen en nivå som motsvarar doktorand- eller mastersnivå.

Här följer några exempel på vilka problem som eleverna har arbetat med: Ludvig Lundberg har gjort en studie i flödesmekanik, där han tittat på hur olja påverkas av centrifugalkraft och gravitation när den roterar. Artina Sijarina har jobbat med att bygga en seismograf, som mäter styrkan i jordbävningar, och försökt förfina hur den på bästa sätt ska känna av skakningar i marken.

Jakob Lin har ägnat sig åt att undersöka vilka vinklar sandhögar får och varför. Tina Eslami har studerat hur brinnande stearinljus beter sig i vatten, under olika omständigheter. Sacha Holst Andersen har skapat en motor med hjälp av värme och magnetism. Daniel Javadinejad har undersökt hur man kan skapa en fontän som drivs utan någon pump utan enbart av fallande vatten och lufttryck.

Publicerad 13 December 2017 09:56