Siktar på Vasaloppet – trots att de aldrig stått på ett par skidor

SEVED.

Mohammed Ftouni håller som bäst på att träna inför Vasaloppet. Detta trots att han aldrig stått på ett par skidor.

Mohammed Ftouni och hans kompis Cedomir Guisovic fick idén att delta i Vasaloppet efter att ha avverkat Vätternrundan i somras.

– Vi är två personer som gillar att utöva idrott, vi gillar utmaningar het enkelt. Vi lärde känna varandra när vi tränade kampsport och har kört olika lopp. Efter Vätternrundan bestämde vi oss helt spontant att köra Vasaloppet, säger Mohammed Ftouni.

Detta trots att de aldrig har stått på ett par skidor. De anmälde sig till en kurs i att åka rullskidor. Under tio gånger fick de lära sig grunderna.

– Vi kan väl sammanfatta att vi var som två Bambi på hal is. Vi var tvungna att lära oss stå på dem utan att ramla. Vi har ramlat många gånger. Vi har båda ganska bra balans, men det här är något helt annat, säger Mohammed Ftouni.

Om det inte blir någon snö i Skåne planerar de att åka till ett skidläger, eftersom det är skillnad på att åka skidor och rullskidor.

De kör fem, sex pass i veckan. Inte bara rullskidor, utan även stakningsmaskin, löpning och styrketräning. Rullskidor blir det antingen längs Ribersborg eller på en slinga i Lund.

– Den går från Vipeholm mot Dalby och är bra, för den går lite upp och ned.

Det spontana beslutet att delta i Vasaloppet har med tiden dock vuxit till något annat.

– Ju mer tiden har gått har vi fått en vision om att vi vill göra detta för välgörande ändamål. Det är bara en vision och inget konkret ännu. Vi tänker oss en insamling till en fond, som till Barncancerfonden.

Publicerad 11 December 2017 10:55

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag