Mikael Jepson lever ut hårdrocksdrömmarna i musikal

MALMÖ.

De tidigare The Ark-medlemmarna Mikael Jepson och Jens Andersson har skrivit musiken till hårdrocksmusikalen ”Ont blod”. För Mikael Jepson var det en skön känsla att gå tillbaka till ett mer ursprungligt sätt att skriva musik.– Vi har dragit ner till garaget och hittat en gammal söndrig gitarr och en förstärkare för att få den rätta känslan, säger han.

Av
Per Ingridz

Att skriva musik till en historia med färdiga texter var något som Mikael Jepson uppskattade.

– Det är coolt att läsa texten och direkt få en bild i huvudet: ”nu ska det vara modern metall med gothinslag” eller ”den här scenen känns lite mer åt Motörhead-hållet”. Vi hade alltid en referenslåt, sedan lät kanske inte det färdiga resultatet alls som den när vi var klara, säger han.

Sättet som låtarna har kommit till på skiljer sig en del från hur Mikael Jepson och Jens Andersson brukar jobba i vanliga fall.

– Vi har suttit i studion och lyssnat på texten. Sedan har vi satt oss ned, kopplat in gitarr och bas och skrivit lite riff. När vi gör poplåtar brukar vi utgå från ett trumkomp, akustisk gitarr eller piano. Vi har inte velat göra låtarna ”för” färdiga eftersom vi vill att bandet som ska framföra dem ska sätta sin egen prägel på dem. I föreställningen kommer musiken att framföras av skådespelarna som spelar bandet.

Musikalens handling kretsar kring rockbandet Metal Defenders som är på väg att slå igenom. Längs vägen stöter de dock på en kloförsedd varelse, som hotar både deras drömmar och liv.

– Det är ett mystiskt och spännande äventyr med grym musik, med betoning på grym, säger Mikael Jepson.

Mikael Jepsons relation till hårdrocken går tillbaka till början av 1980-talet.

– Runt 1984–85 visades tv-programmet ”Bagen”, med massor av musikvideor. När jag såg Twisted Sister blev jag helt knäckt. De hade coola frillor, kläder och hitlåtar. Jag sparade ihop pengar och köpte deras maxisingel med låten ”I wanna rock” och tyckte att den var helt sjukt bra. Efter det köpte jag mängder med skivor med band som Iron Maiden, Kiss och Mötley Crüe. Tyvärr var man ju då tvungen att välja mellan synth och hårdrock och jag gjorde hårdrocksvalet.

”Ont blod” kommer att spelas på Malmö Live den 8–9 mars.

Publicerad 07 December 2017 14:46

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag