Poet prisas för dikter inspirerade av Västra hamnen

MALMÖ.

Nyligen tilldelades Malmöpoeten Sanna Hartnor Mare Kandre-priset. Boken som hon prisades för är diktsamlingen ”Hamnen”, som är inspirerad av Västra hamnen.– En likhet mellan mig och Kandre skulle kunna vara ett ointresse för distinktionen mellan fin- och fulkultur, säger Sanna Hartnor.

Av
Per Ingridz

Priset delades ut på Stockholms Internationella Poesifestival, som ägde rum på Nobelmuseet nyligen.

– Att få priset betyder jättemycket för mig. I talet som jag höll under prisutdelningen jämförde jag med en gång när jag gjorde ett covergig (Sanna Hartnor är även musiker, reds anm.) på en restaurang. På sådana gig blir folk berörda ibland och ibland är de likgiltiga. Vid ett tillfälle kom det fram en kvinna till mig, hon såg ut att vara 100 år och hade vitt hår och ådriga armar. Hon sa till mig att jag hade en fantastisk ”timbre” i min röst. Det handlar om klangfärg och vibrato. Att få det här priset och att ta del av Mare Kandres konstnärskap får mig att tänka på den kvinnan. Det är som att bli mött på en plats, mitt bland allt högt och lågt, där man bara vibrerar, där man bara är en klang eller ett brus.

Diktsamlingen ”Hamnen” kretsar kring en plats som liknar Västra hamnen och allt började med att Sanna Hartnor gick en promenad i stadsdelen.

– Jag gick runt där en kväll i november. Det var helt dött, så när som på två killar som åkte skateboard. Plötsligt var det en kvinna som stack ut huvudet och ropade in dem med panik i rösten, eftersom det var mörkt ute. Grejen var att det varken var sent eller särskilt mörkt. Jag började fundera kring vad den platsen säger om vår samtid. Det här superplanerade området där det finns så mycket visioner kring vilken sorts liv man ska leva. De som bor där är försäkrade om någonting, samtidigt som de bosätter sig bara några meter från det gamla och oregerliga havet, som kan vara farligt. Jag tyckte att det fanns något intressant i den dubbelheten.

Just nu håller Sanna Hartnor på med en ny bok, den här gången är det klädaffärer som är utgångspunkten.

– Jag har arbetat i olika klädaffärer i Malmö, Köpenhamn och andra platser. Den här boken handlar inte om Malmö på samma sätt som ”Hamnen”, men är fortfarande ganska rumslig. Den kretsar kring olika stationer som finns inne i en butik och musiken och texterna som spelas i provrummen. Det kommer också finnas en del citat från Lykke Li, Rihanna och Sylvia Plath.

Något utgivningsdatum för den nya boken är ännu inte bestämt, men några av dikterna som kommer att vara med i den finns publicerade i senaste numret av ”Populär poesi”.

Publicerad 04 December 2017 15:27

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag