Utländskt besök på förskolan

OXIE.

Barnen på Lillstjärnans förskola visade upp musiken i verksamheten på olika vis när de fick utländskt besök. Några på ett mer handfast sätt med hjälp av instrument, medan andra barn visade hur musik kan inspirera till vackra målningar.

Av
Åse-Marie Nilsson

Fyra pedagoger från förskolor i Grekland och Bulgarien är på studiebesök i två dagar på Lillstjärnans förskola med anledning av EU-projektet ”Vibrations of music”, som Lokaltidningen skrivit om tidigare. Dessa två förskolor deltar också i projektet. Första dagen handlade det om den svenska förskolans historia. Dessutom avhandlades projektets fokusområden, så som normkritik och inkludering.

– I dag är de här på förskolan för att se olika musikaktiviteter och i eftermiddag ska vi reflektera och planera mer konkret. Varje förskola bidrar med en välkänd barnvisa, som översatts. Den ska vi ska studera ur ett normkritiskt perspektiv, säger Gunilla Aronzon, förste förskollärare på Lillstjärnans förskola.

Hon fortsätter:

– Förskolorna har även presenterat hur de själva jobbar. Det är spännande att se skillnader och likheter. Till exempel ser deras förskolebyggnader ut som traditionella skolbyggnader.

Några femåringar trummade i en musikhörna, med en grupp fyraåringar lät vattenfärgsmålningarna vara inspirerade av den isländska artisten Björks toner.

– Jag målar en regnbåge. Titta vilken underbar teckning, säger Alice Gustavsson.

Pedagoger från Lillstjärnans förskola åker till förskolan i Bulgarien i mars. I juni är det dags att sammanstråla i Grekland.

Publicerad 23 November 2017 09:15