Här växer Malmös nya landmärke fram

NYDALA. Musikstudio, danslokal och en biogrotta. Det är något av det som kommer att finnas i de underjordiska lokalerna på Nydalaträffen när organisationen Helamalmö tar över.

Av
Åse-Marie Nilsson

– Vi kallar det kaxigt för ”Malmös nya landmärke under jord”. Det ska vara generöst och inkluderande, men också ”edgy”, något som sticker ut, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig på Helamalmö.

Helamalmö har skrivit avtal med MKB att ta över den nyrenoverade lokalen Nydalaträffen. Den 1 000 kvadratmeter stora ytan, som en gång var ett danspalats, har stått tom sedan den översvämmades i september 2014. Den byter namn till Mötesplats:Helamalmö och målgruppen är barn och unga i åldern 10-24 år.

– Vi har planerat att skapa en mötesplats här i flera år, då det finns ett stort behov av det. Vi ville ha en aktör som sysslar med barn och unga och Helamalmö har en stor kontaktyta och är väldigt drivande, säger Sarah Rayes, bosocial utvecklare på MKB.

Hon menar att den nya mötesplatsen kommer att lyfta hela Nydala.

– Det blir mer liv och rörelse här och Nydala blir en plats som folk åker till.

Helamalmö driver ett 20-tal verksamheter i Malmö och når omkring 4 500 barn och unga. Sedan sju år arbetar organisationen med en modell.

– Vi är en gräsrotsorganisation med ett brett nätverk. Vi mobiliserar genom att gå ihop med ett fastighetsbolag som delar vår vision och aktörer med ett stort samhällsengagemang. Samhället har hur mycket resurser som helst och vi identifierar aktörer som vill gå in. Vi pratar med de boende och identifierar deras önskemål och behov, säger Nicolas Lunabba.

Därför är allt inte på plats ännu, utan verksamheten kommer att få växa fram. Några saker är dock klara. Dansakademin Bow Down flyttar in med 250 dansare i januari. ABF kommer att bygga en musikstudio, där ungdomsorganisationen RGRA kommer att bedriva studieverksamhet inom musik, radio och tidningsskapande där. Massive kommer även att bygga dataspelsrum.

– Vi vet att många vill spela, så vi vände oss till Massive, som är en stor aktör. De kom hit och tyckte att det var jättehäftigt. Faktum är att ingen som vi har frågat om de vill vara här har sagt nej, tvärtom har alla tyckt att det varit häftigt och velat bidra.

Det kommer även att bli en biogrotta med den häftigaste tekniken. Biblioteksverksamhet, läxläsning och samarbete med Malmö högskola är annat som man planerar att ha.

Nicolas Lunabba menar att det är viktigt att sådana här satsningar är långsiktiga.

– Många unga är trötta på tillfälliga satsningar och projekt. De vill vara med och bestämma och bli inkluderade. Man kan inte göra sådant här med ett kolonialt perspektiv.

Han fortsätter:

– Barn och unga måste känna att de äger tillvaron, att de själva kan bestämma över sin fritid och känna att det finns möjligheter till självförverkligande. Vi ser hur vi kan tillgodogöra det. Det är viktigt att unga känner sig sedda och hörda.

I oktober i nästa år öppnar mötesplatsen officiellt, men redan vid årsskiftet flyttar den första verksamheten in.

Publicerad 21 November 2017 06:32