Henning Gillberg lanserar White Monday tillsammans med sin kollega och ett 30-tal företag. Foto: Åse-Marie Nilsson

Henning Gillberg lanserar White Monday tillsammans med sin kollega och ett 30-tal företag. Foto: Åse-Marie Nilsson Foto: Åse-Marie Nilsson

White Monday lanseras som en motpol till Black Friday

MALMÖ

. Henning Gillberg har tillsammans med kollegan Sofie Olsson startat White Monday, som en motpol till köphetsen på readagen Black Friday. Ett 30-tal företag stödjer det nya konceptet.– Vi vill visa ett alternativ för personer som vill använda cirkulär ekonomi istället för att konsumera nytt, säger Henning Gillberg.

Av
Åse-Marie Nilsson

Cirkulär ekonomi handlar i stort om att företag, organisationer eller samhällen återanvänder eller återvinner produkter och använder förnyelsebar energi. Ett 30-tal företag, bland annat Myrorna, Karma och Sellpy, är med och lanserar konceptet White Monday, som i år infaller den 20 november. Förhoppningen är att White Monday kommer att bli ett stående begrepp. I januari startade Henning Gillberg, som läser sista året på utbildningen Produktdesign på Malmö högskola, företaget Repamera. Affärsidén bygger på att det ska löna sig att laga sina trasiga kläder.

– Det var kväll och jag hade tre skjortor som behövde lagas. Jag tänkte att det går att beställa mat, men inte reparation. Skräddare har oftast öppet när man arbetar.

Samma kväll gjorde Henning Gillberg en marknadsundersökning på Facebook. 78 procent svarade ja på frågan om de hade trasiga kläder hemma som de ville använda. Det var så Repamera föddes och i dag har företaget 300 kunder över hela Sverige. Vanligast är att vilja få byxor och jacka lagade. I Malmö cyklar han och hämtar kläderna, till Lund kör han bil och övriga landet använder han postorder.

– Det ska vara enklare att laga än att köpa nytt. Alla vet att det är bra att åka kollektivt och att återvinna, men man gör det som är enklast och innebär minst motstånd. För ett år sedan pratade människor inte om att laga trasiga plagg. Jag känner att jag har varit med och förändrat det, vilket är jätteroligt.

Publicerad 20 November 2017 10:36