Björnar och bullar i ny bok om Folkets park

MALMÖ.

I boken "Malmö Folkets park" skildrar författaren Sverker Haraldsson parkens långa och händelserika förflutna. Det är en exposé med både höga toppar och djupa dalar. Till de senare hör kanske när björnarna matades med bullar som bakats till en Frank Sinatra-konsert.

Det har funnits en park på platsen där Folkets park står idag ända sedan slutet av 1700-talet. 1893 köpte arbetarrörelsen parken och gjorde den till ”Folkets”. Det var också starten på en lång rad av framgångsrika år med ständigt stigande besökssiffror, enligt Sverker Haraldsson.

– Det var en uppgång som pågick fram till 1947 då man slog besöksrekord. Då fanns det också en bild av att framgången skulle fortsätta. Publiksiffrorna sjönk dock därefter för varje år som gick efter det. Till en början skyllde man på vädret, men efter den rekordvarma sommaren 1959 tvingades man att inse att samhället hade förändrats. Det fanns nu fler ställen att besöka, fler restauranger och fler hade fått råd att köpa bil och kunde åka ut till landet eller stranden istället, berättar Sverker Haraldsson.

Han beskriver tiden mellan 1950- och 1990-talen som en lång utförsbacke för parken. I början av 1990-talet talades det till och med om att stänga den.

– Den fick dock en ny chans. Det var olika föreningar som jobbade för att hålla igång den och staden startade också 2002 ett projekt där olika förvaltningar jobbar tillsammans. Tanken då var att skapa en mötesplats som alla har tillgång till, öppna den för föreningar och ge möjlighet att fira olika högtider där.

Vad tror du det är som gör att Folkets park är så populär nu?

– Det är flera saker: dels är det olika delar av staden som jobbar tillsammans, dels att det fanns en klokhet i att man insåg att om staden ser ut på ett annat sätt så måste man också jobba på ett annat sätt. Idag fungerar parken som ett vardagsrum för många. Många bor i lägenheter och det är i hit man går efter jobbet eller skolan för att träffa vänner eller låta barnen leka.

Sverker Haraldsson arbetade själv som verksamhetschef för Folkets park under åren 2006–2010 och det är en sak som gjordes under de åren som han minns med extra stor värme.

– När Sverige gick vidare till fotbolls-VM 2006 bestämde vi att vi skulle sända alla matcher på storbildskärm där, inte bara Sveriges. Det gjorde att vi öppnade parken för grupper som inte hade varit i den tidigare. Det blev en enorm folkfest. Det var ett av flera stora arrangemang och satsningar.

När Sverker Haraldsson ombeds berätta en rolig anekdot ur Folkets parks historia väljer han den om Frank Sinatras besök 1953.

– Frank Sinatra var ute på en famös turné då. Han låg i skilsmässa, alla bråkade och det var dåligt väder. I Finspång kom bara 47 personer och såg honom. I Malmö kom fler – 3000 personer – men man hade räknat med betydligt fler. När Snoddas var där året innan hade det kommit nära 15 000 och bakelser, tårtor, smörgåsar och bullar hade tagit slut. Därför hade man laddat ordentligt den här gången. Man hade anlitat en egen konditor och bakat i en vecka för att det skulle räcka till alla. Eftersom det kom mycket färre åskådare än vad man hade räknat med fick man till slut mata björnarna i björngropen som fanns där då med allt bröd

Publicerad 14 November 2017 11:49

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag