Tidningen Bamse prisas för arbete med källkritik

Hallå där!

Charlotta Borelius, chefredaktör för tidningen Bamse, med kontor i Västra hamnen, som nyligen utsågs till Årets tidskrift på Tidskriftsgalan i Stockholm.

Hur känns det att ha blivit utsedd till "Årets tidskrift populärpress print"?

– Det är fantastiskt roligt att en serietidning uppmärksammas på det här viset. Det känns speciellt kul att vi fått priset för vårt arbete med att lära ut källkritik, eftersom just detta huruvida fakta är sann eller inte är ett tema som även Bamses skapare Rune Andréasson tog upp.

Kan du berätta om ert arbete med källkritik?

– Idén till det här temat fick vi när vi deltog på läskonferensen Readme här i Malmö förra året. Där fick vi hjälp av lågstadie- och gymnasieelever, viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels. Det skapades idéer till två nya serier på konferensen, vilka vi sedan gjorde två temanummer av.

Varför tycker ni att det är viktigt?

– Internet är verkligen fantastiskt, det finns så mycket bra och rolig information. Men man kan inte tro på allt man ser och hör och detta behöver man lära sig redan som barn. Sedan finns det tyvärr även vuxna som behöver lära sig detta ...

Vad har ni fått för respons på det från läsarna?

– Vi har fått respons främst från föräldrar och lärare som berättat att de tycker det är riktigt bra att vi tagit fram de här serierna. De funkar som ett diskussionsunderlag och ger barnen en tankeställare. Och jag tror samtidigt att barnen tycker att berättelserna är spännande och roliga.

Har ni någon annan fråga som ni planerar att belysa nu?

– Under hösten har vi haft en mer allvarlig berättelse om skilsmässa, men annars har det bland annat handlat om rymdvarelser, boven Riviga Rutan och landet Ingenstans.

Fotnot. Motiveringen löd: "på ett innovativt och slagkraftigt sätt folkbildade barn och vuxna i en av årets viktigaste frågor, källkritik, och visade än en gång att den som är stark måste vara snäll – snäll nog att inte sprida rykten utan hålla sig till fakta".

Publicerad 09 November 2017 15:51

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag