Blomstrande framtid väntar för Linnéa Dickson

SLOTTSTRÄDGÅRDEN. Sedan i somras är Linnéa Dickson ny trädgårdsmästare och verksamhetsledare för Slottsträdgården.– Den är som en kär gammal vän som alltid finns där för Malmöborna, säger hon.

Linnéa Dickson har som ambition att både bevara och förändra trädgården, som grundades 1994 av några Malmöbor med brinnande trädgårdsintresse. Själv lärde hon känna den på allvar 2007 då hon gjorde praktik där.

– Jag vill få hit fler människor genom olika evenemang. Kaféets nya ägare är väldigt engagerade och har börjat arrangera musikkvällar igen, vilket gör att fler hittar hit. Jag vill så klart sätta min egen prägel på trädgården, men även förvalta det som John Taylor och landskapsarkitekterna har gjort här tidigare. Vi designar olika med både växter och grönsaker från år till år och det är kul att bestämma lite själv, säger hon.

Vad har du för ramar?

– Jag har hela tiden en dialog med min chef. Vi gör en verksamhetsplan och budget för varje år, men jag tycker att jag har ganska fria tyglar, så länge det ger Malmöborna något och inspirerar till trädgårdsodling. Det skulle kanske inte fungera att göra en jättestor staty för 160 000 kronor.

I Linnéa Dicksons tjänst ingår både praktiskt trädgårdsarbete och administration, något som hon trivs med.

– Jag försöker få in två hela dagar i veckan i trädgården. Min kropp hade inte klarat bara praktiskt arbete och inte bara kontorsarbete heller. Kombinationen är underbar, samtidigt blir stressnivån väldigt hög. När jag sitter vid datorn tänker jag på att jag har 20 000 saker att fixa i trädgården och när jag är i trädgården tänker jag på att det finns 15 mejl som jag borde svara på.

Hur skulle du beskriva Slottsträdgården för någon som inte har varit här?

– Det är en liten grön oas med ekologisk grönsaksodling, mitt i city. Jag ser den som en kär gammal vän till Malmöborna. Den finns alltid här för att ge lugn och ro, tröst eller för att göra något roligt i. Många besökare ser det som sin egen trädgård. Den stänger heller inte ute, man kan komma och gå som man vill och alla passar in.

När är det som roligast att jobba i Slottsträdgården?

– Det är väldigt roligt att trädgården drivs av praktikanter och frivilliga. Det känns kul att vara med och inspirera framtidens trädgårdsfolk. Jag lär mig också väldigt mycket av dem. Det är även inspirerande att se alla som är här och använder trädgården, som undrar över saker och kommer med förslag.

Och när är det jobbigast?

– Det är när det blir för stressigt. Ibland på våren händer allting samtidigt och då blir det för mycket. Då kan man inte njuta av det man gör utan det är bara ”producera, producera, producera”.

Publicerad 09 November 2017 10:23

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag