Ett kvarter med ambition att sjuda

Nu ska den sista centrumtomten i Hyllie bebyggas

HYLLIE.

Nu är det bestämt hur den sista centrala tomten i Malmöstadsdelen Hyllie ska se ut. På tisdagen utsågs byggbolaget Midroc och arkitektkontoret Wingårdhs till vinnare av Malmö stads markanvisningstävling. Investeringen är värd 2,5 miljarder kronor.

Av
Julia Pileby

Marek Stefaniak

Det är en grå novemberdag några dagar efter att kommunen avslöjat att det är byggbolaget Midroc och arkitektkontoret Wingårdhs förslag "The Embassay of Sharing" som vunnit markanvisningstävlingen för den sista centrumtomten i Hyllie.

På plats, i hörnet av tomten, mittemot köpcentret Emporia, står arkitekterna Joakim Lyth och Linnea Berg och blickar ut över tomten.

– Det är så längesedan vi var här nu, säger Linnea Berg.

Under våren arbetade hon, Joakim Lyth och några kollegor på Wingårdh arkitekter med det förslag som nu har vunnit.

”The Embassy of Sharing” kommer att uppföras intill köpcentret Emporia. Totalt rör det sig om sju kvarter som bland annat ska fyllas med studentbostäder, äldreboende, basar, kontor, och en park som anläggs på ett av taken.

– Vi har fokuserat mycket på hållbarhet. Och vi har velat bygga för alla. Det ska vara hållbart över tid, med bra tekniska lösningar, säger Joakim Lyth, kontorschef på Wingårdh arkitekter i Malmö.

Linnea Berg och Joakim Lyth beskriver att ambitionen har varit att göra ett komplement till det övriga området, med ett stort torg och höga, stora hus.

– Torget vid stationen har ju fått kritik för att vara stort och lite ödsligt. Men när det är stora konserter på arenan, då fylls ju torget av folk. Så det behöver vara så stort, säger Joakim Lyth.

De nya kvarteren beskrivs som ett syskon.

– Vi har tänkt på hur det ser ut inne i Malmö med Stortorget och Lilla torg. Stortorget kan nyttjas under Malmöfestivalen då det rymmer många människor och restauranger, medan man samlas på Lilla torg när man vill umgås på restauranger och caféer. Det är så vi har tänkt på det nya området i Hyllie, säger Joakim Lyth.

– Vi vill locka folk till det här nya området och det ska ha lite samma känsla som Lilla torg, säger Linnea Berg.

–Vår ambition är att mindre verksamheter också ska kunna vara verksamma här. Det har varit mycket fokus på platser där man kan uppehålla sig. Att det finns ställen att sitta ner på om man till exempel väntar på tåget, säger Linnea Berg.

Det kommer att bli både bostäder, butiker, restauranger och kontor i det nya området. Sex hus kommer att växa upp utmed gatorna. Och innanför blir det ett slags mindre torg.

– Parallellt med utformningen av husen har det också funnits en grupp som kollat vilka som skulle kunna vara intresserade av att verka i de här byggnaderna. Tanken är bland annat att det ska bli ett slags generationsboende där det finns bostäder för både äldre och studenter.

– Det här blir en riktigt snygg, sista pusselbit till Hyllie centrum, säger tävlingsjuryns ordförande Håkan Thulin i ett pressmedddelande.

– The Embassy of Sharing har en tydlig struktur men också en brokighet och lekfullhet som är lätt att förälska sig i. Förslaget innehåller alla de värden som vi efterfrågat, med varierade stadsrum och möjligheter till ett bra mikroklimat för både växtlighet och människor, säger Håkan Thulin.

Nu samlar sig arkitekerna på Wingårdh arkitekter för att dra igång arbetet med att förverkliga det nya området.

– Vi ska landa i detta nu. Men nästa vecka drar arbetet igång. Vi ska ha möte med kommunen och sedan påbörjas arbetet med planprocessen, säger Joakim Lyth.

Byggstart planeras till 2020. Och 2025 förväntas det nya området stå helt klart.

Publicerad 08 November 2017 12:27