Mobbad flicka fick inte hjälp

Föräldrar är kritiska till Augustenborgsskolans brist på åtgärder mot mobbning

 AUGUSTENBORG. Jenny och Mikael Bakklands dotter mobbades i flera år, men de upplevde att skolan inte gjorde något. Augustenborgsskolan fick, som Lokaltidningen har skrivit om, kritik från Skolinspektionen i höstas för brister i bland annat att motverka kränkande behandling.
– På skolan har man inte brytt sig om vår dotter. Av alla åtgärder som de så fint har skrivit ned har det inte blivit något. Det är bara ett spel för gallerierna, säger mamman Jenny Bakkland.
Paret Bakklands nu tioåriga dotter började i förskoleklass på Rosenholmsskolan, som då var en F-2-skola, i samma rektorsområde som Augustenborgsskolan. Hon såg fram emot skolstarten, men halvvägs in i den första terminen blev hon ledsen och tillbakadragen.
– Hon berättade att barnen retade henne för hur hon var, hennes kläder, utseende och så vidare. När vi frågade lärarna svarade de att ”vi jobbar på det”. Mobbningen eskalerade, samma svar från lärarna, men inget hände, säger Jenny Bakkland.
I årskurs 1 blev det ännu värre.
– En dag hade hon på sig en tröja som hon verkligen gillade och då fick hon höra av barnen att den var ful. Hon satte sig i ett hörn och grät. När läraren fick höra vad som hade hänt var hennes kommentar” ja, men tröjan är ju lite konstig”.

Denna händelse är bara en av många, menar de.
– En gång när vår dotter var med mig sa läraren ” din dotter är helt värdelös på matte, hon fixar inte det här, hon är så dålig”. Som förälder får sådant en nästan att gå sönder, säger Mikael Bakkland.
Dottern mådde allt sämre. Mitt i årskurs 2 beslutade paret att hon skulle byta till Augustenborgsskolan. Det visade sig då att hon låg efter kunskapsmässigt och fick flytta ned en klass. Det fungerade bra, men när hennes gamla klasskamrater från Rosenholmsskolan började i Augustenborgsskolan i årskurs 3 några månader senare började mobbningen igen.
– De drog med många barn från Augustenborgsskolan. Hennes vänner togs från henne, det var fysiska angrepp och hon mådde otroligt dåligt, säger Jenny Bakkland.
Ständiga möten med lärare och rektorer ledde inte till något. Åtgärder man kom överens om genomfördes aldrig, menar föräldrarna.
– Vår dotter började prata om att ta sitt liv, och sa att ingen ändå skulle bry sig om det, säger Jenny Bakkland.
Klassläraren, som dottern gillade, slutade och paret Bakkland tror att orsaken var att han inte fick någon hjälp med flickan. En elevassistent utan lärarutbildning ersatte honom. När dottern blev inknuffad hårt i en skolbänk och slagen i huvudet av en klasskamrat, något som föräldrarna upplevde att skolledningen inte tog på allvar, beslöt sig föräldrarna för att hålla dottern hemma. De valde att försöka hitta en annan skola. Jenny Bakkland kontaktade rektorn på en skola, som till skillnad från Augustenborgsskolan, inte fått någon kritik av Skolinspektionen i höstas.
– Jag berättade om vår dotters situation och hon lyssnade. Några dagar innan jul förra året fick vi veta att vår dotter kunde börja där. Hon var överlycklig och kunde äntligen slappna av och fira jul.

Skolbytet har varit mycket positivt.
– Hon trivs väldigt bra och är mycket gladare, även om hon fortfarande är märkt av den tidigare mobbningen. Det är otroligt hur mycket hon har lärt sig på den nya skolan. När hon började där stavade hon sig genom text, nu läser hon tjocka böcker.
Vad hade ni velat att Augustenborgsskolan hade gjort när hon gick där?
– Jag hade velat att de tagit itu med det. De har ett ”antimobbningsteam”, men det är ett skämt, de gör ingenting, säger Mikael Bakkland.
Paret har begärt att få ut alla incidentrapporter av skolan, men flera saknas, framför allt de om de grövre incidenterna.
– Skolan säger att vi har fått alla rapporter som finns. Jag vet inte vad jag tror. En i personalen på skolan berättade för oss att när man börjar sin anställning på Augustenborgsskolan får man höra att det inte är lönt att incidentrapportera eftersom skolan i alla fall inte kommer att gå vidare med ärendet.

Publicerad 01 June 2017 10:16