Malmös fritidsbank öppnar i Sofielund

MALMÖ. Malmö får en fritidsbank, i det urbana sportcentret i Sofielund. Förhoppningen är att den ska öppna i höst, men redan i maj börjar insamlingen av fritidsutrustning.
För snart ett år sedan beslutade fritidsnämnden att Malmö skulle få ett sportotek, där alla kan låna sport- och fritidsutrustning. Då ”sportotek” visade sig vara namnskyddat, ändrade man till fritidsbank istället. Malmö stad samarbetar med föreningen Fritidsbanken, som står bakom alla fritidsbanker i Sverige.
– Vi tänker släppa information om det på föreningsgalan i kväll, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i fritidsnämnden.
Dyr utrustning ska inte vara ett hinder för barn och ungas möjligheter att idrotta och delta i friluftsverksamhet. På fritidsbanken ska man kunna låna den utrustning man behöver och lämna in den man vuxit ur, för ekonomin och för miljöns skull.
– Det handlar om återbruk, vi kommer alltså att återanvända saker och inte köpa in nytt, säger Frida Trollmyr.

När fritidsbanken, som kommer att dela lokaler med Roller Derby City i det urbana sportcentret i Sofielund, är inte klart.
– Först ska vi samla in prylar och när vi har fått in hyfsat många börjar vi med utlämningen. Till hösten hoppas jag att det kommer att finnas en bra verksamhet med bra öppettider, några dagar i veckan till att börja med, säger Attila Juhasz, evenemangschef på fritidsförvaltningen.
Den första insamlingen av fritidsutrustning äger rum under ungdoms-SM i handboll på Stadion, den 12–14 maj.
– Vi begränsar oss inte till sportutrustning, utan all fritidsutrustning är aktuell. Det kan vara fiskespön, campingtält, längdskidor och kanoter. Den som lämnar sin utrustning får en biljett till ungdoms-SM i handboll, säger Attila Juhasz.

Beskedet glädjer Sanne Cederstam som har lämnat in ett medborgarförslag på just en fritidsbank i Malmö. Hon arbetar med integration av nyanlända i gymnasieåldern, vilket bland annat innebär att visa vad som finns i Malmö och att öka språkkunskaperna även utanför skoltid.
– Jag jobbar mycket med fritidsaktiviteter. Flickor är en speciell målgrupp, som jag jobbar med. De uttryckte ett önskemål om att åka skridskor. På Kockum fritid är det mest killar som spelar hockey på hallens allmänna tider och det är kanske inte så bra med tjejer som aldrig har stått på skridskor.
På Kirsebergshallen fanns det inga skridskor att hyra, varvid hon började leta på nätet efter skridskor att hyra eller låna.
– Då hittade jag en fritidsbank i Eslöv, men ingen i Malmö. Jag tänkte vidare, att man ska kunna ut och tälta, fiska, åka rullskridskor längs Ribban och så vidare. För att kunna prova på. Och alla som har barn vet att de gärna provar än det ena, än det andra för att sedan tröttna efter tre gånger. Det var därför jag skrev medborgarförslaget.

Publicerad 21 April 2017 12:14

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag