Nominerad till Årets eldsjäl:

Borta från jobbet en enda dag på 15 år

Hallå där Lena Olofsson på Mötesplatsen Café Nydala, hur känns det att bli nominerad till Årets eldsjäl?
–Först blev jag mållös och fick gåshud, därefter trodde jag att det var ett skämt, och sedan blev jag förstås glad. Det är helt underbart. Det känns som ett kvitto på allt arbete som jag har lagt ned. Samtidigt hoppas jag att det kommer att inspirera andra engagera sig i ideellt arbete. Det är viktigt med eldsjälar. Det kommer in människor på kaféet ibland och undrar om det finns jobb. ”Visst finns det det, men det är utan lön”.

Hur länge har du jobbat här?
– I 15 år. Jag går upp klockan 5 på morgonen, ibland sju dagar i veckan.

Varför gör du det här?
– Det är en social grej och ger mig många glädjestunder. Kaféet är för alla och jag känner att det fyller en stor funktion. Om kaféet inte hade funnits hade det varit helt dött här och jag tror att många skulle känna sig vilsna.

Är det sant att du bara har varit borta sjuk en dag under 15 år?
– Ja. Det var dagen efter jag opererades för min bröstcancer. Om du visste hur rara våra gäster var då. Jag fick inte bära något.

Blir du aldrig trött?
– Visst blir jag det ibland. Då tar jag en paus i mina rabatter i MKB:s självförvaltning. Det är den bästa medicinen. Där behöver jag inte tänka och inte prata. Eller, det kommer fram folk och pratar hela tiden där med.

Vem är Inger Adamcyk, som har nominerat dig?
– Inger har jobbat här i drygt ett år och hon är som en tvillingsyster nästan. Hon var gäst här först och jag tyckte att hon var trevlig att prata med. Under den traditionella julgranspyntningen var hon där och jag ångrade efteråt att jag inte frågade henne om hon vill hjälpa till. Man kan ju inte få mer än ett nej. Så jag spanade efter henne i en månad och störtade ut på torget när jag väl fick syn på henne. Hon började med att jobba en dag i veckan, sedan två och sedan ett tag har hon och jag delat på arbetet. Men nu har hon varit sjuk, så jag är här sju dagar i veckan.
Fotnot: Årets eldsjäl utses den 21 april på Malmö arena. Arrangör är Malmö fritidsförvaltning.

Publicerad 12 April 2017 14:51

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag