Ola Lindholm med Ängsdalseleverna Nora Jurland, Oscar Jusufagic och Frida Garwö. Foto: Markus Celander

Ola Lindholm med Ängsdalseleverna Nora Jurland, Oscar Jusufagic och Frida Garwö. Foto: Markus Celander

Tv-profil inspirerade barn till bokläsning

Ola Lindholm besökte skola i Bunkeflostrand

Av
Markus Celander

BUNKEFLOSTRAND. Tv-producenten och numera barnboksförfattaren Ola Lindholm besökte nyligen Ängsdals skola för att inspirera barnen till att läsa böcker.
– Jag brukar säga till barnen att läsande och skrivande gör dem mäktiga i deras egna liv.

Varje vårtermin sedan 2004 arrangerar skolbibliotekarie och speciallärare Christine Landin ett läsprojekt på Ängsdals skola. Bland annat bjuder skolan då in barnboksförfattare.

– Syftet är att väcka läslust hos barnen, och ge dem möjlighet att öka sitt ordförråd. Det är en demokratisk rättighet att ha tillgång till språket och att kunna läsa för att ta till sig det enorma informationsflödet, säger Christine Landin.

Att tränga ned i en längre berättelse utvecklar läsförståelse, fantasi och inlevelseförmåga, förklarar hon.

– Läsprojektet är inte bara en investering för barnen, utan för hela skolan. Läsande elever får lättare för alla de övriga ämnena också.

En av barnboksförfattarna som besöker skolan i vår är Ola Lindholm. Han har släppt två böcker om pojken Andys äventyr – förra året kom ”Odjuret vaknar” och i år uppföljaren ”Kampen mot Samaael”.

– Det är fantasifulla berättelser om magi, drömdjur och silversvärd, säger han i en paus mellan lektionerna.

Ola Lindholm berättar att han på ett lustfyllt sätt vill inspirera barnen till att läsa.

– Själv läste jag mycket seriealbum som liten, som Tintin. Även serietidningar är en väg in i läsandet. Nu läser jag enormt många böcker.

Tidigare var han barnprogramledare i tv och chefredaktör för Kamratposten. Numera är han tv-producent, han regisserar scenshower och skriver sångtexter och barnböcker.

– Barnböckerna är kanske den viktigaste delen av allt jag gör, säger Ola Lindholm.

Ängsdalseleverna Nora Jurland, Frida Garwö och Oscar Jusufagic berättar att de tycker att det var roligt att lyssna på Ola Lindholm. Nora och Frida läser hellre böcker än spelar dataspel, förklarar de.

– Jag gillar både och, säger Oscar Jusufagic.

Publicerad 14 March 2017 17:00