Didrik Kempe Stoltz, Stina Eriksson Normann, Malte Bragée och Gunnar Månsson Holm har tagit sig från uttagning med 15000 deltagare till final i matematiktävlingen Pangea.

Didrik Kempe Stoltz, Stina Eriksson Normann, Malte Bragée och Gunnar Månsson Holm har tagit sig från uttagning med 15000 deltagare till final i matematiktävlingen Pangea.

Mattegenier från Malmö slog ut tiotusentals i tävling

4 av 40 finalister från hela landet går på Backaskolan

Av
Ida Eriksson

KIRSEBERG. Av 40 mattesnillen i hela Sverige går 4 på Backaskolan. Nu laddar de för final i tävlingen Pangea och chansen att ha råd att ta med klasskompisarna till en nöjespark.

– Av alla 40 som gått vidare från hela Sverige är tio procent från Backaskolan. Det är en vinst bara det, säger Malte Bragée.
Han går i klass fem och skrev alla rätt i semifinalen av Pangea.
Matematiktävlingen började i höstas och hade 15000 deltagare från start. I en första uttagning gick 4000 elever vidare. Efter semifinalen återstår bara 20 från varje årskurs. I klass fem är Malte Bragée alltså en av 20 från hela landet som tävlar i finalen.

I klass fyra på Backaskolan gick det ännu bättre. Där tog tre barn sig vidare till finalen: Stina Eriksson Normann, Didrik Kempe Storz och Gunnar Månsson Holm. Sistnämnde går egentligen i klass tre, men fick dispens att vara med. – Det är pirrigt, men jag tänker inte så mycket på att jag är yngre än de andra, säger han.
Hur kommer det sig att ni är så bra på matte här på Backaskolan?
– Vi har bra lärare, säger Didrik Kempe Storz och alla nickar instämmande.
– Sedan är vi indelade i olika grupper, lätt, mellan och svår. Då kan man räkna på sin egen nivå. Tidigare räknade alla samma och då kunde jag redan allt de lärde oss. Det blev för lätt. Nu är det mer en utmaning, säger Stina Eriksson Normann.

Den 18 mars är det dags för final, på Munkhätteskolan. Backaeleverna vet precis hur de ska ladda upp.
– Det gäller att lägga sig i tid dagen innan och att äta bra frukost på morgonen. Sedan kommer jag värma upp genom att räkna enkla tal i huvudet, säger Stina Eriksson Norrman.
– Och dricka mycket vatten, tillägger Malte Bragée.
Vad tror ni om era vinstchanser?
– Nej, jag vågar inte hoppas på att vinna. Det är för många bra jag tävlar mot, säger Stina Eriksson Normann.
– Nej, man ska aldrig hoppas för mycket. Men man ska inte vara för negativ heller. Man ska gå dit med inställningen att man gör det för att det är roligt, säger Malte Bragée.
– Fast jag tror att vi har ganska bra chanser, säger Didrik Kempe Storz.

Förstapriset är 3000 kronor till klasskassan och 1000 kronor till en själv.
– Vi vill åka till Liseberg eller Backen. Vi har redan börjat samla in pengar. Det här vore ett bra tillskott i kassan, säger Stina Eriksson Normann.
– Vi gör inte det här bara för oss själva, eller vi gör det inte alls för oss själva. Vi gör det för våra klasskompisar, säger Malte Bragée.

Publicerad 08 March 2017 15:00