Lise, 2, nära att kvävas – då kom Benny till undsättning

Efter 30 år möttes de igen

MALMÖ/KRISTIANSTAD.  Det har gått över 30 år sedan skånske läkaren Benny Ståhlberg räddade livet på norska Lise Turøy, 2, under en semesterresa på Mallorca. Nyligen träffades de igen efter att familjen efterlyst sin hjälte i Läkartidningen.
– Hade vi kunnat träffa honom och få tacka honom igen hade det varit rätt och slätt fantastiskt, sa Lises pappa Magne Turøy, till Läkartidningen i samband med efterlysningen.
Förutom vetskap om att läkaren var från Sverige, var gift och hade två barn, hade familjen Turøy inte mycket att gå på i sin jakt på Lises räddare.
Men det räckte.
Under en tågresa, på väg till sitt jobb som distriktsläkare och chefsläkare vid Skånes universitetssjukhus, slog Benny Ståhlberg upp tidningen.
– Direkt när jag såg uppslaget visste jag vad det handlade om. Det var väldigt omvälvande. Under årens lopp har jag tänkt på Lise många gånger och undrat vad som hände med henne, men jag har aldrig kommit för mig att leta själv, berättar Benny Ståhlberg som i slutet av förra vecka för första gången återsåg Lise.
– Det var oerhört starkt och känslomässigt. Samtidigt var det otroligt roligt att återse henne och hennes far. Vi hade mycket att prata om.
Det som hände på semesteranläggningen på Alcudia 1985 är något som Benny Ståhlberg alltid burit med sig.  
– Jag har gått igenom händelsen om och om igen. Först kom mamman helt förtvivlad och skrek på hjälp och bakom kom pappan med den livlösa flickan i famnen. Hon började bli blå och jag förstod att det var allvarligt, säger Benny Ståhlberg som inte tvekade en sekund på att ingripa.
– Det fanns inga alternativ. Hon befann sig i ett livshotande tillstånd. Hade jag inte gjort något hade hon dött.
Minuterna innan hade Lise suttit i en soffa och ätit godis med sina syskon. Plötsligt föll hon ner i golvet och tappade medvetandet. Föräldrarna förstod snabbt att hon satt i halsen och lyckades få ut godisbiten. Vad de inte visste var att en bit druva som hon ätit tidigare kommit upp från magen och blockerat luftstrupen.
– Jag kan fortfarande föreställa mig känslan när jag stack ner fingrarna i hennes hals och fick tag på druvbiten mellan pekfingret och långfingret, säger Benny Ståhlberg.
Under förra veckans möte i Malmö fick Benny träffa både Lise och hennes far, men även Lises lilla dotter.
– Det var fantastiskt att se att hon nu själv vuxit upp till en ung småbarnsmamma.
– Vi gick och åt lunch ihop och sedan hade jag fixat fika på mitt kontor. Där satt vi och pratade minnen fram tills deras flyg skulle gå igen.
Men även om det var första gången de återsågs lär det inte bli den sista.
– Vi har bestämt att vi nu ska fortsätta att hålla kontakten så till sommaren är jag bjuden hem till dem i Bergen, säger Benny Ståhlberg.
Även Lise är överväldigad över att äntligen ha hittat sin hjälte.
– Det var fantastisk att äntligen få träffa Benny. Han tog emot oss med öppna armar och han har vait i mina tankar ända sedan vi kom hem. Hela familjen är så glad över att vi äntligen har hittat honom, säger Lise.
 

Lise på väg till malmö 2017 och Lise på Mallorca 1985.

Lise på väg till malmö 2017 och Lise på Mallorca 1985.

Publicerad 01 March 2017 10:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag