Här döljer sig en okänd konstskatt

ANNELUND. I en industrihall på Annelund döljer sig en okänd graffitiskatt, där 65 målare har täckt 2 700 kvadratmeter med sin konst. Dessutom finns där Nordens troligen största samling av konst av kvinnliga graffitikonstnärer.
– Det är elva kvinnor som målat här, och två till är på väg in. Stället är väldigt unikt, det liknar inget annat, säger graffitikonstnären Pärra Andreasson.

Det är han som är upphovsman och har hand om nycklarna till detta enorma ställe på Ystadgatan, på 4 000 kvadratmeter. Det var en ren tillfällighet att han snubblade över det för drygt tre år sedan.
– Jag var intresserad av att hitta en stor lokal, där jag själv kunde måla. När någon hittar en tom lokal att måla i i Malmö kommer jättemånga dit och ett par år höll jag med på så där. Så blev jag tillfrågad att måla ett par kvinnor för en musikvideo och en i gruppen hittade det här stället. Jag kände inte till det, trots att min ateljé ligger bara några minuter härifrån. Jag frågade och fick nycklar hit.

Han kom snabbt på att det skulle bli trist att vara där alldeles själv och måla. Alla är därför välkomna att måla i lokalen, efter att ha kontaktat Pärra Andreasson.
– Jag gillar verkligen blandningen av professionella och amatörer. För några är det här det första som de har målat, medan andra hållit på i nästan 40 år. Ibland har vi haft långväga besökare, som en konstnär från Sydafrika som reste i Sverige. Det är helt ideellt och bygger på ett engagemang.
Enda kriteriet är att man måste måla ända upp till taknockarna och fylla hela ytan. Nu finns det 36 stora målningar, allt från 40–120 kvadratmeter stora, och de fåtal tomma ytor som kvarstår planeras att vara täckta i maj.

När MKB tog över fastigheten för två år sedan såg de ingen anledning att ändra på arrangemanget.
– Det sköts under ordnade former och vi tycker att det passar i ett urbant sportcenter, säger Mattias Svensson, affärsområdeschef lokaler på MKB.
Han tillägger:
– Meningen är att Malmö ska växa ut i området. Det är inte tänkt att byggnaden ska vara kvar i all evighet, utan på sikt kommer det att bli ytterligare en del av staden. Under tiden hyr vi ut det och vi har tecknat ett avtal med fritidsförvaltningen i sju år.

Pärra Andreasson vet inget om lokalens framtid. Om målningarna blir permanenta eller övermålade av nya. Om graffitin kan breda ut sig även på fastighetens väggar utomhus. Men han skulle gärna se att stället fick en mer formell status, exempelvis som en konsthall för samtidsgraffiti.
Redan nu hittar dagisgrupper, skolklasser och en och annan Sofielundsbo hit under företaget Optimeras öppettider, då porten till hallen står öppen.
– Det är otroligt trevligt att vara här på kvällen och måla. Det är nästan lite andligt och sakralt. Stället är okänt, men målningarna när ändå ut. Musikvideon där min målning var med sågs av 300 000 personer.
Hur är graffitiscenen i Malmö?
– Bra, dynamisk, vital. Det finns en stor scen som har hållit på länge. Graffiti har alltid varit en erkänd konstform i Malmö, till skillnad från andra ställen i Sverige. En sådan här lokal skulle vara totalförbjuden i Stockholm till exempel.

Publicerad 03 February 2017 09:17

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag