Murat är bland de bästa i Sverige

ANNELUND/ SKABERSJÖ. Trots att Murat Alishev sysslat med parkour i endast 3,5 år är han en av de bästa i Sverige. Snart tävlar han i landets främsta parkourtävling, Stampede Nordstan Takeover.
– Det här är den största tävlingen på nationell nivå, där de bästa i Sverige tävlar, säger han.

Det är en så kallad style-tävling, där deltagarna gör olika rörelser på banan. Man bedöms utifrån fyra olika kategorier, som flow, kreativitet och svårighet. I somras kom han på tredje plats i en annan parkourtävling, Velox dropjam.
Det är bara 3,5 år sedan han började med parkour.
– Jag tränar väldigt mycket, flera timmar varje dag. Så även om jag inte hållit på i så många år, så har det blivit mycket träning.

Träningen sker numera i föreningen Quality Runners nya parkouranläggning på Kopparbergsgatan, som är Sveriges största.
För att komma i toppform inför tävlingen i Göteborg i mitten av februari delar han upp träningen, med en vecka volter, en vecka hopp och en vecka kombination. Det är friheten i sporten som tilltalar.
– När jag började med det hade jag ingen tränare, ingen som sa vad som var rätt eller fel, utan jag fick experimentera mig fram. Man kan träna överallt och det finns inga begränsningar. Det är bara att ta på sig gympadojjorna, gå ut och sätta i gång.
Han har sysslat med andra sporter, men tröttnade snabbt.
- Att träna samma sak om igen blir tråkigt, men med parkour finns det alltid nya utmaningar.

Publicerad 30 January 2017 09:06

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag