Malmös kaffekung storsatsar

Av
Ida Eriksson

CENTRUM/KIRSEBERG. ?Till Filip Åkerbloms kaffebar i  på Baltzarsgatan kommer 400-500 gäster varje dag. I höstas satsade han på kvällsöppet med kaffedrinkar och avec. Nu startar han ett 400 kvadratmeter stort rosteri med servering och har dessutom planer på att även flytta in vid fiskehoddorna.
För sex år sedan stod Filip Åkerblom och rostade kaffe i Stinshuset (nuvarande Malmö Live) och fick en idé. Men den gick inte att genomföra på de 80 kvadratmeter som hans dåvarande rosteri inhystes i.
Nu har han? fått tag i 400 kvadratmeter på vilka han vill bygga ett utflyktsmål för kaffeintresserade.
Rosteriet öppnar i slutet av februari i Lokstallarna på Kirseberg och där ska kunderna utbildas och guidas i kaffets värld.
– Medvetenheten kring det som vi konsumerar är stor idag och det vill vi bejaka, säger Filip Åkerblom.
På serveringen? kommer det att vara full insyn i produktionen på rosteriet. Och man ska kunna bli delaktig i processen från böna, genom rostningen och bryggningen till en färdig kopp kaffe.
– Man kommer kunna få göra sitt eget kaffe, under guidning av oss.
Lilla Kafferosteriet på Baltzarsgatan har idag runt 500 gäster om dagen.
I rosteriet ?i Lokstallarna tänker sig Filip Åkerblom ungefär 50 gäster per dag.
– För där vill vi lägga mer tid på varje gäst.
Eventuellt kommer han också att börja odla egna kaffebönor intill rosteriet.
– Vi ska även ha kaffevagnar som ungdomar kan hyra och åka ut och sälja kaffe med. Vi jobbar med den idén tillsammans med Social innovation Skåne, berättar Filip Åkeblom.

Hans eget ?kaffeintresse väcktes när han besökte ett rosteri i Australien och började fundera på varför det inte finns fler rosterier i kaffeälskande Sverige.
– Kaffe är ju en färskvara och jag tänkte, ja varför dricker inte vi färskt kaffe då?
Den här veckan? flyttas maskinerna in i Lokstallarna och Filip Åkerblom räknar med att kunna öppna i slutet av februari. Och det finns planer på att expandera ytterligare.
– Jag har blivit lovad av Malmö stad att flytta in vid fiskehoddorna. Men det blir väl om tre, fyra år eller något sådant.

Vad är bra kaffe?

Vad bra kaffe ?är förklarar Filip Åkeblom genom att jämföra med bananer.
?- Importerade bananer får inte mogna klart på trädet, utan mognar på vägen hit. Då förlorar de mycket smak. Det är samma med kaffebönor. Ofta plockas de utan att alla har hunnit mogna. Väljer man i stället ut enbart de som hunnit mogna på trädet får man en mycket renare och sötare smak.

Färska kaffebönor. Endast de mörkaste är mogna.

Färska kaffebönor. Endast de mörkaste är mogna.

Personligt

Ålder: ?39 år.
Familj:? Flickvän.
Bor: ?Centrum.
Yrke: ?Rostmästare.
Så många koppar kaffe dricker jag om dagen: ?”Som medelsvensken ungefär, fyra koppar om dagen.?Sedan provar jag mycket kaffe, men det gör man på sked och spottar ut så det gills inte. ”
Det här visste du inte om mig: ?”Jag har skrivit reglerna till världsmästerskapen i kafferostning.”

Publicerad 25 January 2017 13:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag