Här ligger landets största anläggning för parkour

Ordförande: "Detta är ett lyft"

MALMÖ. Sveriges största parkouranläggning har öppnat på Kopparbergsgatan i Malmö. Quality Runners är den första föreningen som flyttar in på det som ska bi Malmös urbana sportcenter.
– Detta är ett lyft för så väl oss som parkourrörelsen i Malmö, säger Patrik Lindqvist, ordförande i Quality Runners.

Med sina tusen kvadratmeter parkour är lokalen Sveriges största parkouranläggning inomhus. Flytten från Oxievångshallen innebär att föreningens 402 medlemmar kan mångdubblas.
– I Oxievångshallen gick det inte att växa mer, men nu kan vi släppa på minst
2 000 medlemmar, säger Patrik Lindqvist.

Renoveringen av den gamla industrilokalen har hållit på sedan i maj. Pengar till den har föreningen ordnat på egen hand, bland annat genom uppvisningar. Nytt är att föreningen startar barnparkour, för barn mellan tre och sex år.
– Vi var lite skeptiska först, men intresset har visat sig vara väldigt stort. Gruppen är nästan full, och när den blir det vi kan tänka oss att starta en grupp till.
En annan nyhet är ett pass i veckan med bara tjejer, från sju år och uppåt. Även för denna är intresset stort. Könsfördelningen bland medlemmarna är 30 procent tjejer, 70 procent killar, men målsättningen är att vid årsskiftet ha 300 tjejer som medlemmar. Quality Runners bedriver även cheerleading, vilket Patrik Lindqvist menar ger många synergieffekter, utöver att steget till att prova parkour blir lättare.
– Det blir en fantastisk effekt att kombinera parkour och cheerleading vid uppvisningar.

Parkour växer stadigt, menar Patrik Lindqvist.
– Du tävlar aldrig med någon annan än dig själv, utmaningen sätter du själv. Du får en oerhörd kroppskontroll och balans. Alla kan utöva parkour, och då menar jag alla.
Parkour har även visat sig bra vid vissa diagnoser, som ADHD.
– Vi har många barn med diagnoser som visat sig bli bättre med parkour. En fungerade inte alls i grupp, nu går det jättebra.
Om några veckor öppnar Quality Runners för allmänheten, med så kallad opengym-verksamhet på helger.

Publicerad 25 January 2017 05:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag