Förslag:

Anlägg en minneslund i Västra hamnen

VÄSTRA HAMNEN. En minneslund i Västra hamnen. Det är vad Ann-Cathrine Björk föreslår genom Malmöinitiativet.
– Det är många i Sverige som inte är knutna till någon religion, varför kan inte vi ha ett fint monument här ute? säger hon.
Just att minneslunden ska vara fri från religiösa inslag är en bärande del i Ann-Cathrine Björks förslag.
– Jag tänkte att det är många i Sverige som inte är anknutna till någon religion. När jag föddes blev man automatiskt inskriven i Svenskan kyrkan, men det blir man inte idag och medlemsantalet sjunker. Det är också många som har gått ur. Många som flyttat ut till det här området, som jag själv, känner inte att vår viloplats ska vara på en kyrkogård. Det känns inte naturligt för mig. Det finns många som vill sprida sin aska i havet. Då tänker jag: varför kan vi inte ha ett fint monument här ute? säger Ann-Cathrine Björk

Ljudkullarna, som ligger bredvid Scaniabadet, är en plats som hon tycker hade passat bra för ändamålet.
– Kullarna med musik kunde väl likväl haft en trevlig del med en minneslund. Då blir det ju lite det temat som Ted Gärdestad sjunger: ”Sol, vind och vatten”. Det tycker jag är trevligt. Det här är en rofylld plats, många flyttar ut hit av den anledningen: att det är nära vattnet. Det här är också en plats där gammalt och nytt möts. Det gamla Kockums och nu byggs det nytt med helt ny design och arkitektur.

En del kanske förknippar den här platsen mer med sommar, fest och bad, hur ser du på det?
– En minneslund är väl något fint också. Det kan vara ett fint monument av något slag. Det är inget negativt med det, tycker jag. Jag känner inte att det skulle vara dystert eller tynga ner området. Alla kommer ju att gå den vägen, det finns ingen återvändo. Det är en del av livet.

En annan sak, som enligt Ann-Cathrine Björk, talar för en minneslund är att allt fler tycker att det är betungande att ta hand om en gravplats.
– Jag har begravt båda mina föräldrar och det är tungt, tycker jag. Jag är inte där ofta, men varje gång jag är där så gråter jag och är ledsen. Jag köper hellre blommor och har hemma hos mig. Jag tror inte att det skulle vara den känslan vid något sådant här. En fin minneslund med något trevligt som har koppling till området, det är något som är mer positivt.

Om förslaget får mer än 100 underskrifter kommer det att tas upp berörd nämnd.

Vad tycker du?

Mejla dina åsikter om förslaget till redaktion.malmo@lokaltidningen.se

Publicerad 11 January 2017 12:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag