Den 1 november öppnar stödfunktionen med Hela mig, som har sitt säte på Norra Vallgatan 20. ?

Den 1 november öppnar stödfunktionen med Hela mig, som har sitt säte på Norra Vallgatan 20. ?

De jobbar mot dubbla tabun

Av
Ida Eriksson

S:T GERTRUD. Rebecca Sjöstrand och Leigh Norén har startat ett treårigt projekt med syftet att öppna upp för dialog om ett ämne med dubbla tabun. Det handlar om sex och de problem som kan uppstå efter att ha blivit utsatt för övergrepp. –Det är både positivt och väldigt tråkigt att vi redan har fått så mycket respons, säger Leigh Norén, projektledare och sexolog.

Hon jobbade som volontär på föreningen Storasyster i Stockholm, samtidigt som hon tog en master inom sexologi, när hon fick idén.
–Jag insåg att det pratas alldeles för lite om sex. Och särskilt för lite om sex efter övergrepp, säger hon.
–Sex i sig är svårt att prata om. Lägger vi då på sexuellt våld också så blir det ännu svårare att prata om. Det är ett ämne med dubbla tabun, säger Rebecca Sjöstrand som också är projektledare.

I december i fjol fick hon och Leigh Norén medel av Allmänna arvsfonden för att kunna starta ett treårigt projekt med namnet Hela mig.
I augusti gick flyttlasset från Stockholm till Malmö för projektledarna.

Med Hela mig ska de öka och sprida kunskapen om sex och sexualitet efter övergrepp samt erbjuda stöd kring frågor som rör sex, till de som behöver. Projektet riktar sig till personer mellan 13 och 25 år. Stödet ges både via nätet och på sexologmottagningen på Norra Vallgatan.

Nyligen skickades en enkät ut, för att få en bild av problematiken hos målgruppen.
–På knappt två dagar hade vi fått in 215 svar. Det är både positivt och väldigt tråkigt att vi redan har fått så mycket respons. Det finns uppenbarligen ett stort behov av stöd.

De vanligaste problemen som kan uppstå efter att man har blivit utsatt för sexuellt övergrepp är, enligt Leigh Norén att man antingen tycker att sex är obehagligt och har svårt att bli upphetsad eller att man pressar sig själv att ha sex för tidigt efter övergreppet, vilket kan leda till att man får svårt att sätta gränser och svårt att lita på andra och sig själv.

Både Leigh Norén och Rebecca Sjöstrand brukar prata med utsatta personer i föreningen Storasysters stödchat.
–Jag har träffat runt 100 personer i chatten och blivit berörd av alla. Det är tufft, men för att orka tänker jag att det är ännu tuffare för dem att berätta. Min roll som medmänniska är att orka lyssna och ta in, säger hon.
Vad är den vanligaste frågan ni brukar få?
–Var det en våldtäkt jag blev utsatt för? Och var det mitt fel?

Storasyster

Föreningen Storasyster ?är en ideell förening, grundad 2012, som erbjuder stöd till personer som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

Föreningen har ?runt 1000 stödsökande om året. Hälften av dem har aldrig berättat om övergreppet tidigare.

Läs mer ?om föreningen och projektet Hela mig på foreningenstorasyster.se.

Publicerad 18 October 2016 15:40