Eleonora Larsson med en av sina döttrar, Ann Gockel. Foto: Åse-Marie Nilsson

Eleonora Larsson med en av sina döttrar, Ann Gockel. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hennes bok är en hyllning till alla flickor

GULLVIKSBORG. Eleonora Larssons debutbok är en hyllning till alla flickor i världen, som diskrimineras för att de är just flickor. Med sin debutbok vill hon visa att allt är möjligt, bara man vågar.
Barnboken ”Grodbarn på äventyr –Jag kan jag också” är berättelsen om tre grodbarn, som lever lyckliga i en ankdamm. Grodflickan i boken är den som är modig, som kommer med mest idéer, löser problem och tar initiativ.
– Hon vågar ta sig ur ankdammen för att se världen, säger Eleonora Larsson.
Boken är hennes debut som författare. Idén kom när hon arbetade i en svensk-engelsk familj i Cambridge.
– I familjen fanns två pojkar och en flicka. När jag såg pojkarna springa omkring och leka och hur mycket flickan också ville vara med på deras äventyr föddes en tanke.

Det påminde henne om hennes egen uppväxt på Hermodsdal.
– Jag blev också särbehandlad jämfört med min yngre bror. Han hade mycket större frihet, kunde vara ute på ett annat sätt, medan jag fick sitta inne och plugga. Jag satt ofta och tittade ut genom fönstret och såg de andra barnen leka. Jag ville också vara med.

Senare, som vuxen, har hon sett många flickor sitta på samma vis och titta ut genom fönstret.
– Min känsla är att flickor fortfarande har mindre frihet och utrymme. Vad det beror på vet jag inte.

Hon har själv fyra döttrar och en son, men tycker inte att hon gjort någon skillnad på dem.
– Jag är öppen och tolerant, försöker förstå istället för att döma. Jag har snarare fått kritik från mina barn att jag inte haft tillräckligt hårda gränser.

Debuten har gett blodad tand och Eleonora Larsson skriver på två nya barnböcker. En handlar om den romska pojkflickan Smillan, som bryter mot normer.
– Redan när jag var barn och fick sitta inne en hel del älskade jag att skriva berättelser. Hade någon uppmuntrat mig hade jag kanske börjat skriva för länge sedan. Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig genom ord.

Publicerad 03 October 2016 13:50