Årets säsong har varit mycket bra för limhamnaren Henrik Bengtsson, som vunnit alla mästerskap i korthåll liggande som han ställt upp i. Foto: Göran Bengtsson

Årets säsong har varit mycket bra för limhamnaren Henrik Bengtsson, som vunnit alla mästerskap i korthåll liggande som han ställt upp i. Foto: Göran Bengtsson

Limhamnare sköt guldet till Svedala

Tog sitt tredje SM-guld trots svår bana

Av
Markus Celander

LIMHAMN. Limhamnaren Henrik Bengtsson blev svensk mästare i skytte när tävlingarna avgjordes i Norra Åsum nyligen.
–En svår bana, men jag börjar vänja mig vid den, säger 28-åringen.

Jo, nog börjar han vänja sig. Det har blivit några tävlingar på banan utanför Kristianstad genom åren.

Henrik Bengtsson började med skytte hemma i Limhamn som åttaåring. Klubben var Limhamns skytteförening. Men tio år senare, när det började stå klart att klubben inte skulle vara kvar vid den gamla skjutbanan vid brofästet, gick Henrik Bengtsson över till Svedala-Börringe.

–Den klubben var på gång och satsade. Många bra skyttar hade sökt sig dit, berättar han.

SM-guldet i korthåll liggande är det tredje seniorguld han tar för Svedala-Börringe i denna klass, eller reglemente, som man säger i denna sport. De tidigare kom 2011 och 2012. Korthåll liggande betyder att skytten ligger ner och skjuter med ett gevär kaliber 22 mot en tavla 50 meter bort.

–Skönt att stå överst på pallen igen. Banan utanför Kristianstad är svår, för där blåser mycket. Skyddsvallarna runt banan gör så att vinden snurrar runt i stället för att bara blåsa rakt igenom. Kulans bana är känslig, vinden gör så att kulan avviker mycket. Man får inte så höga poäng där som annars, förklarar Henrik Bengtsson.

Han tog sitt tredje SM-guld efter att ha skjutit 342 av 350 möjliga poäng. När han tagit sina tidigare SM-guld har han legat på 345 poäng. Det låter inte som någon jätteskillnad för den oinsatte, men Henrik Bengtsson förklarar att marginalerna är väldigt små i denna sport.
2016 har överlag varit ett riktigt bra tävlingsår för limhamnaren. Han har vunnit alla mästerskap i korthåll liggande som han har ställt upp i – förutom svensk mästare är han även skånsk mästare och sydsvensk mästare (sydsvensk inbegriper förutom Skåne även Halland, Blekinge och Småland). Dessutom vann han kort efter sitt SM-guld i korthåll liggande en landskamp mot Danmark, en landskamp som Sverige vann sammanlagt.

Nu väntar inomhusträning under vintern, och den får han sköta i Helsingborg, där den närmaste inomhusbanan ligger.

Publicerad 28 September 2016 18:00