Cord Siegel framför Cykelhuset Ohboy. Foto: Per Ingridz

Cord Siegel framför Cykelhuset Ohboy. Foto: Per Ingridz

Cykelhuset Ohboy utmanar bilnormen

VÄSTRA HAMNEN. Cykelhuset Ohboy är ett det första flerfamiljshuset i Sverige helt utan bilparkeringsplatser. Istället är det anpassat för att främja cykelanvändning. Extra stora hissar, cykelparkeringsplats utanför dörren och cykelservicemöjligheter är några av de nya inslagen.

Boendet är alltså cykelanpassat på flera sätt. Hissarna är extra stora och kan öppnas åt båda håll, vilket gör det lättare att ta med cykeln ända upp till lägenheten. Varje lägenhet har även en cykelparkering. På gården kommer det att finnas möjlighet att pumpa, smörja och skruva med cykeln. De boende erbjuds även möjlighet att teckna ett så kallat mobilitetsabonnemang där kollektivtrafik, lånecyklar och billpool ingår. Ytterligare en nyhet är att lägenheterna har leveransboxar till vilka beställda varor kan levereras. På bottenvåningen blir det 32 cykelmotelrum, även de med egen cykelparkeringen framför entrédörren. Det öppnar i mars 2017.

Cykelhuset Ohboy ligger på Lilla varvsgatan, mittemot Stapelbäddsparken. Huset kommer att rymma 55 hyreslägenheter, som har mellan ett och fem rum och kök. På det sjätte planet är det etagelägenheter och allra högst upp ska det ligga ett orangeri med takträdgård, som är gemensam för alla hyresgäster.
Byggherre, fastighetsägare och arkitekt är hauschild + siegel architecture, som Cord Siegel äger.
– Idén till att bygga cykelhuset kom av att vi kände att vi hela tiden måste anpassa oss till bilisternas norm. Det finns jättemånga liknande idéer, men väldigt lite är realiserat. I innerstaden är det lätt att cykla överallt. Det är dessutom bra för hälsan, miljön och ekonomin. En bil kostar 3000–5000 kronor i månaden, säger Cord Siegel.
Berätta om den arkitektoniska stilen i huset.
– Det är en grön hommage till brutalismen. Brutalismen är en inriktning inom funktionalismen där man uttrycker sig med en stor ärlighet gentemot materialen. Vi har utarbetat en estetik med ren betong och rent trä.

Vad har ni fått för reaktioner på att inte finns några bilparkeringsplatser?
– Otroligt positiva. Vi har bara hängt ut plakat och redan fått in 250 intresseanmälningar. Vi har också fått publicitet i hela världen. Tidningar och radio i USA, Spanien, Tyskland, Frankrike har rapporterat om oss. Någon politiker här i Malmö tyckte inte att det var så kul, medan andra verkligen gillade det. Varje plats har sin lösning och frågan är om vi i framtiden har råd, ekonomiskt och ekologiskt, att ha en egen bil, säger Cord Siegel.

Publicerad 28 September 2016 11:45