Lerigt i Skurklandet

Av
Ida Eriksson

FOLKETS PARK. Ett rågat mått samhällskritik och en rejäl sats lera är två av ingredienserna i Skurklandets nya musikvideo. Snart ska Moriskan fyllas av ljus när nya EP:n släpps den 7 oktober.
När Jimmy Bussenius var liten tillbringade han mycket tid vid köksbordet, där han byggde figurer av lera. Han älskade det så mycket, att han "blev lite verklighetsfrånsvänd och fick inga vänner". En dag tog han alla lerfigurer, la dem i en påse och slängde dem på komposten.
– Jag ska aldrig hålla på med det här mer, sa jag till mig själv.
Det nya intresset blev musik, ett mer extrovert uttryckssätt och Jimmy Bussenius fick många vänner.
Nu, drygt 20 år senare, kombinerar han både lera och musik i sitt band Skurklandets nya musikvideo. Allt gjordes för hand och det tog sex månader, med långa och mörka nätter bland pappershus och lerfigurer, innan kortfilmen äntligen var klar och låten "Av ljus" lades på. Den är det närmsta man kommer ett titelspår till bandets nya EP "Denna stad ska fyllas av ljus" som släpps den 7 oktober.
I replokalen på Sofielund går instrument och stämband på högvarv inför releasefesten på Moriskan.
 
Skurklandet bildades i Ronneby, som är flera av bandmedlemmarnas hemstad, för 13 år sedan. Till en början hette de Eldorado, men bytte till Skurklandet för att det skulle vara lättare att googla fram dem. Vad bandnamnet betyder är lite upp till lyssnaren att avgöra.
– Det skulle kunna vara kritik mot samhället eller en slags fiende. Men lite naivt skulle det också kunna vara en saga, säger Jimmy Bussenius.
 
Han skriver låttexterna, som ofta handlar om utanförskap och kritik mot samhällets jobb och karriärshets. Musiken beskriver han som power-pop med starka och melodiösa refränger.

Missa inte

Releasefesten för Skurklandets nya EP på Moriskan den 7 oktober klockan 20. Under kvällen blir det förutom musik från bandet även filmvisning av nya videon, musik av punkbandet Ragata och DJ:s.

Publicerad 21 September 2016 17:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag