Frihet på cykel rullar i gång

ANNELUND. Frihet, motion och en möjlighet att komma ut i naturen. Det finns många fördelar med att kunna cykla. Trycket på cykelkurser i Malmö är så stort att Cykelfrämjandet startar en kurs tillsammans med Malmö stad och MKB.
–Vi vill att alla som vill lära sig cykla ska få möjlighet, säger Isabella Thöger på Cykelfrämjandet.

Cykelfrämjandet har fått pengar från Svenskt friluftsliv för att anordna cykelkurser runt om i landet. I Malmö görs detta i samarbete med MKB och Malmö stad. Väntetiden till Röda korsets cykelkurser är cirka ett år, enligt gatukontoret, och den första kursen hos Cykelfrämjandet är redan fulltecknad. Projektet heter Frihet på cykel.
– Många av våra deltagare pratar om frihetskänslan i att kunna cykla. Deltagarna är ofta kvinnor från andra länder som inte haft någon möjlighet att lära sig cykla, men vi har också män på kurserna, säger Isabella Thöger.
Fördelarna med att cykla är många, menar hon.
– Man rör sig och kan komma iväg längre sträckor än när man går, man motionerar på ett billigt sätt, kommer ut i naturen och det är ett roligt sätt att umgås med familj och vänner. Många behöver cykla i jobbet, om man jobbar i hemtjänsten till exempel.

Under sex tillfällen träffas 15 deltagare och tre, fyra instruktörer. Metoden som används går ut på att pedalerna tas av cyklarna samtidigt som sadeln sänks.
– Det blir som en springcykel som barn har. Vi som instruktörer behöver inte hålla i, utan deltagarna går med cykeln, tar fart och hittar balansen. Då behöver man inte vara en instruktör per deltagare heller. När man hittat balansen tas pedalerna på igen.

Räcker sex gånger för att lära sig cykla?

– Ja, om man kommer alla gångerna. För en del går det ännu snabbare än sex gånger. Om man har bra kondition och balans och gärna är lite orädd går det fortare.
Cykelfrämjandet söker även volontärer som villa lära ut att cykla på cykelkurserna.
– Det är otroligt roligt att vara instruktör. Man blir väldigt glad när man ser att någon hittar balansen. Man blir smittad av hur glada deltagarna blir när de lär sig cykla. Som att se ett barn lära sig gå, säger Isabella Thöger.

Fotnot: Cykelkurserna kommer att äga rum på tisdagar och torsdagar klockan 16.30– 18.30 på Ystadsgatan 53E i tre veckor med start den 13 september. Nästa nybörjarkurs startar tisdagen den 4 oktober samma tid. Cyklar och hjälmar finns att låna. Kostnad: 200 kronor för kursen.
@Fakta Brod Bold:Den 6 september klockan 18–20 i MKB:s lokaler på Ystadsgatan 53 E ordnar Cykelfrämjandet ett uppstartsmöte för personer som är nyfikna på hur det är att vara cykelinstruktör.
Anmälan och frågor: Isabella Thöger, kursansvarig: isabella.thoger@cykelframjandet.se

Publicerad 30 August 2016 13:04

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag