Alex Stenroos affischerar för den nationella manifestationen, som i Malmö utgår från Gustav Adolfs torg.
Foto: Ida Eriksson

Alex Stenroos affischerar för den nationella manifestationen, som i Malmö utgår från Gustav Adolfs torg. Foto: Ida Eriksson

Stor manifestation för att stödja vårdpersonal

Av
Ida Eriksson

GUSTAV ADOLFS TORG. ”Det är slut på rean”. Det är huvudparollen när manifestationen ”En annan vård är möjlig” genomförs i 25 städer. –Jag vill att vårdpersonalen ska veta att de har stöd från allmänheten, säger Alex Stenroos som tog initiativ till manifestationen i Malmö.
Läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden, patienter och anhöriga kommer att samlas på Gustav Adolfs torg den 4 september för att delta i manifestationen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.
Det var två sjuksköterskor från Stockholm och en i Landskrona som med en text och ett upprop uppmanade till vårduppror. Alex Stenroos, som driver Facebooksidan ”Stöd våra sjuksköterskor”, började genast att planera en Malmömanifestation.
–Jag jobbar inte inom vården men kommer bli patient någon gång, liksom mina nära och kära. Stress hos personalen kan resultera i vårdskador, bland annat. Vårdpersonalens arbete måste sluta nedvärderas, deras löner måste höjas kraftigt, säger Alex Stenroos.

Han håller på att utbilda sig till förskollärare och hoppas att starka rörelser inom vården på sikt ska påverka hans egna kollegor.
–Det råder liknande situation inom skolans värld, med låga löner och resursbrist. Vill man få något gjort måste vi göra det själva, vi får kämpa oss till segrarna.

Förutom högre löner vill man med vårdupproret verka för att sjuksköterskor ska få tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, att sjuksköterskor i akutsjukvården ska ha färre patienter per anställd och att det ska finnas en enhetlig utbildning för undersköterskor och kompetenshöjning med legitimation. Manifestationen uppmanar dessutom till att öppna stängda vårdplatser för att motverka platsbrist.
–Vi är många olika människor som jobbar tillsammans för det här, det är unikt med den här manifestationen. Jag hoppas att den fjärde september blir startskottet för någonting, att alla som deltar får med sig en känsla av gemenskap och styrka. När nästa vårdkonflikt blossar upp kan den känslan vara viktig att ha med sig.

Manifestationen

...startar på Gustav Adolfs torg den 4 september klockan 14 och avslutas i Pildammsparken med flera tal, aktiviteter och picknick, om vädret tillåter.

Publicerad 24 August 2016 10:00