”Folk vet inte hur vanligt det är med övergivna kaniner”

Cassandra letar nya hem åt dumpade tamkaniner

Av
Markus Celander

LORENSBORG. För tre år sedan tog Cassandra Lindahl hand om sin första övergivna kanin. Sedan dess har hon hjälpt ett hundratal kaniner att finna ett nytt hem.
–Kaniner som dumpas är tyvärr inget ovanligt, säger hon.

Att Cassandra Lindahl skulle engagera sig i just kaniner var en slump, berättar hon.

–Jag har alltid varit djurvän, men för tre år sedan hade någon lämnat en kanin i en bur utanför mitt gamla jobb. Den skulle avlivas, men jag tog hem den.

Hon fick upp ögonen för hur stort problemet är med övergivna kaniner, och hur lite som görs för dem.

–Många människor engagerar sig i katter, till exempel, men problemen finns även för kaninerna.

Cassandra Lindahl misstänker att problemet beror på att småbarnsföräldrar skaffar kaniner till sina barn, och att barnen inte klarar av att sköta dem.

–Då väljer många att släppa ut dem i en park, och tror kanske att de ska klara sig. Men det är ingen bra lösning. Kaniner kan vara hemska mot varandra. Det är stor risk att en utsläppt tamkanin skadas av andra kaniner.

Som förälder har man en skyldighet att ta hand om kaninen om inte barnet klarar av det, eller så får man se till att ordna ett nytt, bra hem åt kaninen, menar Cassandra Lindahl.

–Precis som när man köper en hund så måste man sätta sig in i vad det är för djur man köper. Många tror att en kanin är genomsnäll och medgörlig, men kaniner kan ha ett rejält humör, och det kommer nog som en överraskning för många.

För närvarande har hon två upphittade kaniner hemma som hon hoppas hitta nya ägare åt. Under de tre år som hon engagerat sig har hon varit med om att fånga in över 100 kaniner över hela Malmö.

Alla har dock inte fått nya hem – vissa har avlivats på grund av alldeles svåra skador.

För ett år sedan var Cassandra Lindahl med och startade Sveriges Kaninvälfärdsförening.

Föreningen sprider information om kaninskötsel och har även startat ett register på sin hemsida, där ägare kan märka sina kaniner, precis som det görs med hundar och katter.

–Utställningskaniner märks, men vi vill att alla kaniner ska märkas, för att ägarna ska ta ett större ansvar för sina djur, förklarar Cassandra Lindahl.

Publicerad 28 June 2016 13:00