Klara Berlage är både glad och lite sorgsen över att tredje upplagan av Feministisk festival snart drar i gång.

Klara Berlage är både glad och lite sorgsen över att tredje upplagan av Feministisk festival snart drar i gång.

Feministisk festival byter slogan

Av
Ida Eriksson

MÖLLEVÅNGEN. Malmös tredje feministiska festival arrangeras med en ny slogan. ”Kärlek, fest och protest” har bytts ut mot ”Solidaritet, fest och rörelse”. –Vi både vill och behöver återspegla det som har hänt i Malmö och hur staden ser ut, säger festivalens samordnare Klara Berlage och berättar att särskilt fokus kommer att ligga på aktivism och flyktingfrågor.

Det är ett fullspäckat, och som vanligt gratis, program som startar den 10 juni. Ett 70-tal organisationer medverkar och arrangerar evenemang under festivalen. I de 100 programpunkter som sträcker sig över tre dagar finns allt från filmvisningar till teatrar, seminarier, workshops, föreläsningar och mötesplatser.
–Intresset att delta har varit väldigt stort, säger Klara Berlage.

Hon märker också av ett allt större intresse för festivalen på sociala medier och hoppas att förra årets bessöksantal på 4000 personer kommer att slås.
–I och med att vi har bytt lokaler i år hoppas vi att vi kan nå en ännu bredare publik. Mötesplatser och diskussioner ska stå i centrum.

Det är på Inkonst, Malmö stadsarkiv och Panora som festivalen kommer att hålla hus.

Den största utmaningen med att arrangera festivalen tycker Klara Berlage är att göra den till en trygg plats för alla.
–Det ska vara ett tryggt rum för alla. Och vad som uppfattas som ett tryggt rum är olika för olika människor. De som inte känner att de passar in i det binära systemet ska inte bli intryckta i något hörn och du ska inte bli ifrågasatt för din religion, exemplifierar Klara Berlage.
–Det är också viktigt att synliggöra sådana saker som gör att människor känner sig otrygga, tillägger hon.

Arbetet med festivalen började för Klara Berlage i mars, i form av en halvtidsanställning som övergick i 75 procent i april. Festivalen arrangeras med ekonomiskt stöd från ABF Malmö och Malmö stad.
Klara Berlage är både väldigt peppad och lite sorgsen när det nu närmar sig.
–Ja, det känns redan lite sorgligt att det snart är över. Det här har varit mitt liv de senaste månaderna.

Publicerad 24 May 2016 14:30