Ebbe hjälper till med läsningen

Ängsdals skola satsar på bokhund

Av
Markus Celander

BUNKEFLOSTRAND. Blandrashunden Ebbe hjälper skolbarn med läsningen.
–Vinsterna med Ebbe har visat sig vara enorma, säger Christine Landin, speciallärare och lärarbibliotekarie på Ängsdals skola.

Sedan ett par veckor gör Ebbe sin praktik på Ängsdals skola i Bunkeflostrand. När han är klar med sin utbildning är han en certifierad pedagoghund/bokhund.

Bokhunden agerar läsfrämjare och man har redan sett framsteg på grund av Ebbe, förklarar Christine Landin.
–Det känns mindre kravfyllt att läsa för en hund än en människa. Hunden lyssnar utan att kritisera, skratta eller bedöma. Dessutom känner sig eleven kompetent, eftersom denne kan något som hunden inte kan.

Hundar som tjänstgör inom vården blir allt vanligare, men pedagoghundar som Ebbe är inte särskilt vanliga i Sverige, berättar Christine Landin.
–Skolorna i Malmö har ännu inte infört bokhundar i undervisningen. En viktig förutsättning är en lämplig lokal, eftersom hänsyn måste tas till allergikänsliga elever.

En anledning till bokhundens påverkan på eleven är att när den senare klappar hunden, så utsöndras oxyticin, som är kroppens eget lugn och ro-hormon, förklarar Christine Landin.
–Välbefinnandet ökar och därmed förmågan till inlärning. Denna effekt håller i sig flera lektioner efter läsningen med bokhunden.

Om ett par veckor är Ebbes praktik på Ängsdals skola över, men på Ängsdals skola planerar man att fortsätta med bokhund från och med höstterminen, enligt Christine Landin.

Publicerad 11 May 2016 07:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag